Publicitate

CSU Craiova ar putea rata participarea europeana, în timp ce doua echipe din play-out pot juca concomitent în Conference League.
Acum doua zile s-au încheiat penultimele acte ale Cupei României care au furnizat o finala destul de greu de anticipat: FC Voluntari vs Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Ce-i drept ambele teamuri „outsiders” au niscai antecedente: FC Voluntari a câstigat o Cupa în 2017, sub comanda lui Claudiu Niculescu, dar nu ne-a reprezentat tarisoara în Europa League fiindca nu si-a depus dosar de licentiere europeana, iar Sepsi a fost în 2020 finalista pierzând greu ultima partida în fata FCSB. Nu afisul pretinsei mari finale este surprinzator: de exemplu în anul 1973, într-o perioada mult mai conformista a fotbalului, finala se juca între Chimia Râmnicu Vâlcea din esalonul secund si Constructorul Galati din cel tert si a fost adjudecata dupa 310 de minute de joc repartizate pe doua meciuri de formatia vâlceana care ne-a si reprezentat în fosta Cupa a Cupelor. Si nu s-a facut chiar de râsul curcilor 2-2, 0-2 cu Glentoran Belfast. Sepsi OSK, prezenta anul trecut în Conference League urmare a calificarii în play-off-ul Ligii I, a iesit din primul tur ca si toate celelalte reprezentante ale României, CSU Craiova si FCSB, dar parca ceva mai onorabil decât mult mai titratele sale colege de suferinta.

Dar nu problema Cupei e primodiala. Câstigarea unui trofeu este un obiectiv remarcabil prin faptul însusi, iar reprezentarea europeana este ceea ce urmeaza. Cei care se lamenteaza de modul cum defilam cu Sepsi sau Voluntari prin Europa trebuie sa-si aminteasca pasul de defilare al Craiovei sau FCSB cu echipe ca Laci sau Sahtior Karagandî. Problema grava este alta, sesizata de toata mass-media româneasca, si anume posibilitatea ca o echipa sa ajunga în Europa din play-out prin doua baraje consecutive. Nici asta nu-i noutate, fiindca Poli Iasi a reusit sa intre în Europa League din grupa codasa a clasamentului, dar motivul este cu totul diferit, insolventa unor echipe clasate mai sus care ar fi avut, sportiv vorbind, drepturi mai mari de a ajunge acolo. De asemenea, nimeni n-ar fi avut ce obiecta daca o echipa din Liga a II-a ar juca în Conference, ca urmare a cuceririi Cupei României.

Problema spinoasa este acel baraj dintre primele clasate în play-out care confera dreptul unei echipe din „grupa retrogradarii” sa intre în hora europeana dupa înca un baraj. Exemplul vânturat de presa bucuresteana este foarte elocvent: sa presupunem ca Sepsi câstiga Cupa, iar Rapid sau Botosani trece de Craiova sau Voluntari si accede în Europa League. Aceasta înseamna ca doua echipe situate pe locul VII, VIII sau IX în clasamentul cumulat ne va reprezenta înaintea a trei echipe clasate mai sus.

Toate acestea din cauza unei reguli fistichii introduse de administratia Burleanu din cadrul FRF, pentru dinamizarea play-out-ului. Daca n-ar fi existat aceasta regula, din zece echipe componente a ditamai grupa play-out, doar doua, trei sau patru, mai aveau interes sa joace cele noua partide inutile. Este aproape de înteles rolul acestui baraj de a cataliza zona codasa a Ligii I, dar este neproductiv din punct de vedere al reprezentarii europene, daca nu mai pomenim ca este profund imoral si anticompetitional. Marius Croitoru, antrenorul de la FC Botosani, echipa direct interesata de intrarea în Europa pe usa din dos, critica în „Gazeta Sportului” aceasta idee creata. Nu se puteau gasi alte motive de trezire a play-out-ului? Problema este ca, într-adevar, nu se puteau gasi. Lasarea play-out-ului asa ca la mama lui, astfel încât locul IV sa merite mai mult decât locul VIII, sau revenirea la sezonul compact, fara „plaiuri” si deci la neuitatele campionate cu 34 de etape în care totul se decidea cam de prin runda cu numarul 25.

Sistemul actual este importat din Belgia, numai ca acolo, echipele clasate pe ultimele doua locuri în sezonul regulat sunt retrogradate direct, iar în play-out se joaca numai locurile de baraj. Poate fi si asta o solutie. În cazul particular al sezonului actual, da, pentru ca echipele care acumuleaza puncte negative (o premiera în România) gen Academica si Gaz Metan viciaza involuntar campionatul. Sunt multe probleme de rezolvat în campionatul nostru, inclusiv evitarea acestor enormitati prin conditiile de licentiere, dar deocamdata, semifinalele Cupei României au aratat cât de absurda este ideea cu barajele din play-out.

Citește toată știrea

Regulamente cu fundul în sus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate