Publicitate

De la clasicele norme care fac referire la vestimentatie sau frizura s-a ajuns la reguli privind înregistrarile audio-video din timpul orelor virtuale sau la postarile de pe retelele sociale
Cei mai multi dintre adultii de astazi îsi aduc aminte de regulamentele scolare care prevedeau norme stricte în ceea ce priveste tinuta, lungimea parului, lungimea unghiilor, si chiar si lungimea fustei, numarul de nasturi care puteau fi pastrati descheiati la camasa sau culoarea sosetelor la baieti. Multi dintre noi presupunem ca acea epoca a apus, iar elevii de astazi, cel putin în teorie, au mult mai multe drepturi si libertati. Conform regulamentelor scolare publicate pe site-urile liceelor si colegiilor din Iasi lucrurile nu sunt chiar asa. Sau lasa loc la interpretari subiective.

Ce reguli sunt la Seminarul Teologic ortodox din Iasi

Unele dintre cele mai stricte regulamente, cel putin în practica, sunt cele de la seminariile teologice din întreaga tara. Daca ne luam însa dupa regulamentele scrise, cel putin la prima vedere, lucrurile nu par atât de draconice, însa este loc de foarte multe interpretari. Astfel, conform regulamentului din 2018, singurul disponibil pe site-ul Seminarului Teologic Ortodox din Iasi, la sectiunea de obligatii ale elevilor, acestia trebuie sa „apere credinta ortodoxa si sa contribuie la bunul nume al Bisericii”, sa participe la activitatile obligatorii, de la slujbele duminicale si pâna la spovedania la unul dintre duhovnicii scolii, dar si sa aiba „comportare civilizata, o tinuta decenta si conduita morala în conformitate cu învatatura ortodoxa”. La prima vedere, lucrurile nu sunt atât de stricte, însa ce anume înseamna tinuta decenta sau conduita morala în conformitate cu învatatura ortodoxa? În cazul unei persoane ultra-religioase, inclusiv un tricou cu o formatie de rock, ar putea fi considerat deplasat. Totusi, doar la nivelul specificatiilor din regulament, îngradirile par mult mai putin stricte decât ale altor scoli. În practica însa, pedagogii si profesorii scolilor teologice supravegheaza si controleaza activitatea elevilor aproape în permanenta, fiind vorba de program de trezire, apoi de luat masa, programul scolar, urmat de ore de meditatii obligatorii, program religios si apoi de stingere, elevii având doar 3 sau 4 ore de timp personal.

Ce este interzis elevilor de la Colegiul „Eminescu” din Iasi

Un regulament mult mai strict decât al seminarului teologic, cel putin la prima vedere, poate parea cel al Colegiului „Eminescu” din Iasi, unde exista specificatii inclusiv legate de culoarea sosetelor pe care elevii le pot purta la uniforma. Astfel, la reguli specifice pentru baieti, acestia au obligatia sa poarte sosete albe, negre sau gri, iar parul trebuie sa fie tuns pâna la nivelul gulerului, iar fetele pot purta ciorapi sau colanti negri, gri, de culoarea piciorului sau sosete albe, negre sau gri si nu le sunt permise tocurile mai înalte de 6 cm. De asemenea, exista specificatii clare cu privire la lungimea fustei (nu mai mult de o palma deasupra genunchiului), camasa trebuie sa se suprapuna o palma peste pantaloni sau fusta si „hainele trebuie sa fie pe masura”, adica nu sunt acceptate cele prea largi sau prea strâmpte. Un aspect interesant este ca, cel putin dupa cum se poate interpreta regulamentul, sunt permise tatuajele, dar acestea nu trebuie sa fie vizibile. Aceeasi mentiune exista si cu privire la piercinguri.

În ceea ce priveste regulamentul din internatul acestui colegiu, un aspect intresant este cel legat de medicamentele pe care le pot avea elevii. Practic, conform regulamentului, orice medicament trebuie sa fie dat pedagogului si, chiar si în cazul unui tratament medicamentos, acesta se administreaza doar de fata cu supraveghetorii. În ceea ce priveste programul elevilor, acesta este asemanator cu cel din internatele seminariilor teologice, exceptând programul liturgic zilnic.

Colegiul „Negruzzi” interzice jocurile de noroc, însa doar în perimetrul scolar

Daca analizam regulamentul Colegiului „Negruzzi”, putem vedea ca jocurile de noroc, dar si detinerea si consumul de droguri sau alcool, sunt interzise, însa doar în perimetrul scolii. Cu toate acestea, limbajul neadecvat sau comportamentul jignitor fata de personalul unitatii sau colegi, dar si „alte manifestari ce încalca normele de moralitate” sunt interzise în general, probabil existând posibilitatea ca aceste lucruri sa se poata întâmpla în spatiul online sau prin intermediul altor mijloace electronice.

O obligatie specificata în regulament, pe care nu am întâlnit-o la alte scoli, este cea care face mentiunea la carnetul de elev, care trebuie pastrat asupra elevului, vizat „la zi” si cu fotografie, pe care elevii trebuie sa îl prezinte profesorilor pentru trecerea notelor. În regulament mai este trecuta la categoria „obligatii” si aceea de a manifesta toleranta si întelegere, dar si implicarea în bunul mers al activitatilor scolare si sa sustina cresterea prestigiului scolii. De asemenea, este interzisa parasirea perimetrului scolar de catre elevii minori dupa începerea orelor, dar si sa aduca „orice atingere nejustificata, fara discutii prealabile cu conducerea scolii, renumelui si prestigiului scolii în mass-media, pe retelele sociale etc”, dar este interzisa si folosirea oricarui aparat de înregistrare (foto, video, audio) fara aprobarea conducerii. Practic, daca interpretam ad litteram, daca vrei sa filmezi cum iei bataie de la profesori sau colegi, mai întâi trebuie sa ceri aprobarea directorului. Si nici nu ai dreptul sa te plângi în niciun fel în presa sau pe Facebook.

Colegiul National si Colegiul „Vasile Alecsandri” au introdus si reguli pentru orele online

În ceea ce priveste regulamentele publicate pe site-urile scolilor, Colegiul National si Colegiul „Vasile Alecsandri” au introdus si reguli cu privire la desfasurarea orelor online. Astfel, pe lânga regulile similare cu ale celorlalte colegii legate de tinuta sau uniforma, exista si mentiuni în ceea ce priveste comportamentul în spatiul virtual. Astfel, la Colegiul National, exista specificatii legate de pastrarea confidentialitatii în ceea ce priveste datele de conectare la platformele scolare, nu pot înregistra orele desfasurate în spatiul virtual si chiar este mentionat faptul ca, daca nu participa la orele online, profesorul îl va nota pe acel elev ca fiind absent.

În cazul elevilor de la Colegiul „Alecsandri”, regulamentul cu privire la orele online este similar, fiind mentionata însa si obligatia de a realiza sarcinile date de catre profesori.

Mesajele sataniste, erotice, antisociale sau culorile stridente ale parului, interzise la Liceul „Moisil”

Daca, în cazul altor licee din Iasi, regulile legate de tinuta sunt relativ generale, dar care lasa loc de interpretari, la Liceul „Mosil” din Iasi exista specificatii clare cu privire la tricourile cu mesaj. Astfel, sunt interzise obiectele vestimentare cu mesaje sataniste, erotice sau antisociale, dar si machiajul în exces, vopsirea parului în culori stridente sau purtarea bijuteriilor „inadecvate”. De asemenea, în regulament se mentioneaza ca elevii nu pot parca masinile personale în curtea scolii, sunt interzise obiectele contondente si este exemplificat în acest caz jucaria „kendama”, existând totodata mentiunea ca elevii sunt responsabili de propriile bunuri, iar scoala nu îsi asuma responsabilitatea pentru bunurile personale ale elevilor.

Un aspect mentionat în regulament este cel legat de salutarea profesorilor, si chiar a elevilor mai mari. Astfel, conform regulamentului, „elevii au obligatia de a acorda semnele exterioare de respect (salutul din pozitia în picioare, acordarea prioritatii de trecere, etc) profesorilor, personalului scolii, elevilor mai mari”. Interpretând acest regulament, elevii mai mici trebuie sa se ridice în picioare si sa salute în cazul în care un elev mai mare intra în clasa lor. 

Citește toată știrea

Regulamentele liceelor din Iași: despre tocuri, fuste, șosete și apărarea Ortodoxiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate