Publicitate

Iasul este la un pas de a avea o Asociatie Patronala a Industriei Ospitalitatii Iasi, care sa fie puntea de legatura între reprezentati din industria HoReCa din Iasi, autoritatile locale si nationale si sa apere interesele patronilor din acest sector. 

Anuntul a fost facut ieri, în cadrul unei conferinte de presa a evenimentului „Reprezentativitate si cooperare în industria ospitalitatii”, organizat la Iasi de Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FIO). Alex Costea, care detine Cafeneaua Piata Unirii din Iasi, va fi presedintele Asociatiei Patronale a Industriei Ospitalitatii Iasi.

Pe lânga reprezentanti din industria ospitalitatii de la nivel local si national, la eveniment au

fost prezenti si sefi ai administratiei judetene si municipale, care s-au aratat entuziasmati de initiativa înfiintarii la Iasi a unei asociatii care sa îi ajute pe antreprenorii din HoReCa sa treaca peste “hopuri” (cum ar legislatia care se modifica de pe o zi pe alta) si sa ofere un sprijin real celor cu afaceri în aceasta industrie. Una cu potential, de altfel, au spus la unison cei prezenti ieri la Iasi.

Alex Costea: „Oamenii de la Bucuresti care dau legi si hotarasc pentru noi fara sa priceapa, acesti oameni nu înteleg niste elemente de baza, cum ar fi ce este turismul de fapt. La Bucuresti si de la Uniunea Europeana se dau semnale ca turismul va creste si ca turismul va salva economia României si a Uniunii Europene. În acelasi timp, politicienii de la Bucuresti busesc HoReCa, îi dau în cap, maresc impozitele, maresc taxele, nu ne dau posibilitatea nici macar sa dormim linistiti noaptea. Te culci azi cu un impozit, mâine e triplu. Cum poti gestiona o situatie de genul asta? Ai facut niste rate ca sa îti iei echipamente, ai investit într-un sediu, brusc roborul creste, rata s-a dublat, impozitul s-a marit si el, nu mai ai bani nici de rata, nici de salarii, nici de nimic. Ce-i turismul, ce face diferenta dintre un munte din România si unul din Austria? Ospitalitatea, serviciile fac diferenta. Acolo nivelul serviciilor este mai ridicat decât nivelul de la noi. (…) Tu alegi sa mergi la mare la bulgari si nu la noi, iar asta nu este din cauza diferentei dintre valuri, ca valurile sunt la fel, ci a serviciilor. Pentru ca ospitalitatea, serviciile sa fie la un nivel competitiv este nevoie ca cei care sunt în industria asta si care sunt niste profesionisti, spre deosebire de cei care decid pentru ei, niste analfabeti, în fond, de pe la Bucuresti, sa fie întrebati înainte de a lua niste decizii care ne privesc (…)”, a punctat Alex Costea în cadrul evenimentului.

Daca ne uitam peste datele pe anul 2022, marcat însa de o inflatie record, vedem ca firmele din judetul Iasi cu activitate în domeniul Turism si Restaurante au înregistrat împreuna o cifra de afaceri de 264 mil. euro, mai mare cu 45- fata de anul 2021, când cifra de afaceri a fost de 181 mil. euro, potrivit datelor Camerei de Comert si Industrie Iasi, ceea ce înseamna 3- din cifra de afaceri a judetului Iasi, de 8,77 mld. euro în 2022.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, este de parere ca o astfel de initiativa era necesara. „Era timpul sa se adune toti partenerii la aceeasi masa. (…) Nu se poate face turism fara HoReCa de calitate si nu se poate face HoReCa de calitate fara implicarea autoritatilor locale, asadar este bine sa fim împreuna. Ne trebuie în continuare hoteluri, de 4 si 5 stele, pentru ca Iasul este un oras de 5 stele si merita sa aiba cazari de foarte buna calitate. Este un sector profitabil, care poate atrage investitii în continuare”, ne-a declarat Mihai Chirica.

FIO cuprinde 17 patronate din industria HoReCa din mai multe judete din România, în general judetele care au potential si patrimoniu turistic, ne-a explicat Corina Martin, secretar general al FIO si presedintele patronatului RESTO Constanta. „Am ajuns în pasul în care actele sunt aproape finalizate. Suntem aici pentru a explica colegilor de la Iasi de ce este important sa se uneasca, sa se constituie într-o asociatie patronala, care sa reprezinte de fapt industria ospitalitatii din Iasi. Industria ospitalitatii este cartea de vizita a unui oras si atunci este foarte important sa învatam cu totii din bunele exemple ale altor colegi, sa avem acest dialog despre cum putem sa crestem calitatea serviciilor pe care le oferim pentru ca, de fapt, în aceasta industrie «vindem» România turistica, este cartea de vizita a acestei tari”, a declarat Corina Martin pentru „Ziarul de Iasi”.

La eveniment au participat si Bogdan Cojocaru, prefectul judetului Iasi, Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Romeo Vatra, director Aeroportul Iasi, Alexandru Popescu, presedinte al Destination Iasi, Calin Cozma, presedinte executiv FIO, Florin Jianu, presedinte al CNIPMMR, Stere Fudulea, Secretar General al CNIPMMR, Neculai Vitelaru, presedinte FPIMM Nord-Est si Florin Marcu, proprietarul restaurantului Mamma Mia, precum si alti proprietri din industria HoReCa. 

Citește toată știrea

Reprezentanţii industriei HoReCa din Iaşi îşi fac organizaţie patronală. „Nu putem dormi liniştiţi noaptea”
Publicitate