Publicitate

Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova a majorat vineri tarifele pentru consumatorii casnici cu 27-, la 29,27 lei moldovenesti (1,51 dolari) pe metru cub, pentru a reflecta cresterea semnificativa a costurilor aprovizionarii, de când Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters.
Una dintre cele mai sarace tari din Europa, Republica Moldova este puternic dependenta de gazele rusesti si încearca sa-si diversifice aprovizionarea, dupa controversele cu firma rusa Gazprom privind pretul si temerile privind taierea livrarilor.

Inflatia ridicata si cresterea facturilor de energie au determinat proteste în strada duminica trecuta, protestatarii cerând demisia presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care o acuza ca nu a reusit sa negocieze cu Moscova un pret mai rezonabil la gaze.

Compania de stat Moldovagaz anuntase marti ca a platit pentru livrarile din august si urmeaza sa plateasca un avans de 50- pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, desi surse Reuters sustin ca nu este sigur daca exista fondurile pentru aceasta plata.

Tot marti, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, anuntase ca au fost selectate sapte companii pentru asigurarea cantitatii de gaze pentru luna viitoare, daca livrarile de la Gazprom vor fi întrerupte.

Spînu, care a condus echipa de negociatori a Republicii Moldova cu Gazprom în timpul unui an în care preturile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al tarii ca gigantul rus este „imprevizibil”.

Autoritatile de la Chisinau pot accesa suma de 300 milioane de euro pusa la dispozitie de BERD în eventualitatea opririi livrarilor rusesti, a explicat Spînu.

„Deocamdata am ales sapte companii. Gazprom nu este printre ele”, a adaugat oficialul. AGERPRES

Citește toată știrea

Republica Moldova majorează tarifele la gaze cu 27%
Publicitate