Publicitate

Un grup de israelieni care se descriu drept rezervisti în unitatile militare si de informatii de elita a anuntat ca acestia nu se vor prezenta pentru unele sarcini de duminica, intensificând protestele fata de reforma judiciara planificata a guvernului de dreapta, transmite Reuters.
Membrii coalitiei premierului Benjamin Netanyahu, care detine o majoritate în Knesset, spun ca vor ca proiectele de lege care sa limiteze autoritatile Curtii Supreme sp fie redactate în lege pâna pe 2 aprilie. Planul a stârnit îngrijorare pentru sanatatea democratiei Israelului, în tara si în strainatate.

Pe masura ce ratificarea se apropie, demonstratiile s-au amplificat, sekelul s-a depreciat si veteranii securitatii nationale si-au exprimat temerile, chiar daca de obicei se feresc de expunerea publica.

Într-o scrisoare transmisa presei israeliene, 450 de protestatari care se descriu ca rezervisti voluntari din fortele militare speciale si alti 200 ca operatori cibernetici ofensivi rezervisti voluntari, inclusiv de la agentiile de informatii Mossad si Shin Bet, au declarat ca refuza acum convocarile.

Reuters nu a putut verifica identitatile semnatarilor, iar secretul din jurul unitatilor din care au spus ca apartin a facut dificila evaluarea potentialului impact al protestului. „Nu avem niciun contract cu un dictator. Am fi bucurosi sa ne oferim voluntari atunci când democratia este protejata”, se spune în scrisoare.

Armata a refuzat sa comenteze. Reprezentantii Mossad si Shin Bet nu au raspuns imediat la întrebarile Reuters. Netanyahu numeste reforma judiciara ca o restabilire a echilibrului între ramurile guvernamentale.

Criticii vad o modalitate a premierului, care este judecat pentru acuzatii de coruptie pe care le neaga, de a subordona instantele executivului.

Duminica, o comisie de revizuire din Knesset trebuia sa discute, înainte de sesiunile finale de vot în plen, un proiect de lege care sa ofere coalitiei mai mult control asupra numirilor în justitie.

Acest lucru, spun criticii, ar putea stimula coruptia si pune în pericol independenta judiciara, esentiala pentru puterea economica a Israelului si apararea împotriva încercarilor de a-l izola pe plan international.

Netanyahu a condamnat extinderea protestelor în rândurile militare ca o încercare de a submina o institutie menita sa fie deasupra politicii.

Asemenea îndoieli au fost exprimate de unii lideri ai opozitiei, în timp ce altii spun ca tendinta autoritara a guvernului ar pune sub semnul întrebarii ideea datoriei nationale.

”Atunci când o tara se afla în pragul dictaturii, este probabil sa vedem o prabusire a agentiilor de securitate. Este extraordinar de terifiant”, a declarat fostul director Shin Bet, Nadav Argaman, pentru Channel 12 TV.

Un barbat care se descrie drept capitan în serviciile de informatii militare, care participa la protestul rezervistilor de duminica, a declarat la radio Kan ca el si alti semnatari au fost considerati voluntari în parte pentru ca angajamentele lor în timp depaseau cotele normale pentru rezervisti.

Subliniind ca protestul va fi suspendat în cazul unei convocari obligatorii în timp de razboi, el a spus: ”Nu facem apel la refuzul convocarilor. Cerem oprirea voluntariatului”.

Majoritatea israelienilor sunt înrolati în armata timp de doi si trei ani. Unii continua sa faca sarcini de rezervisti pâna la vârsta mijlocie. În timp ce rezervistii au ajutat Israelul sa prevaleze în razboaiele anterioare, mai recent s-a bazat pe fortele regulate.

Dar unele unitati considera rezervistii deosebit de valorosi, având în vedere maturitatea si abilitatile acumulate. Un pilot al fortei aeriene care a luat parte la proteste a declarat pentru Channel 12 TV ca pâna la 60- dintre echipajele trimise la bombardamente în Siria sunt rezervisti voluntari.

 

Citește toată știrea

Rezervişti din trupele militare şi de informaţii israeliene se alătură protestelor faţă de reforma judiciară a premierului Netanyahu
Publicitate