Publicitate

Pe rolul instantelor iesene a ajuns un proces cu o miza de-a dreptul ridicola. ApaVital si Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, ambele societati iesene de stat, se infrunta pentru doar 55 de bani. Suma reprezinta penalitatile aferente unei deversari de ape insuficient tratate, pe care ApaVital nu o recunoaste. Doar taxa de timbru pe care a trebuit sa o achite furnizorul de servicii de apa-canal este de 100 de ori mai mare.

 
In 2022, ABA a constatat ca apa evacuata din statia de epurare a apelor uzate de la Baltati depasise valorile maxime reglementate ale unor indicatori. Apa nu era suficient de curata, ea continand mai multe materii organice decat era admis de prevederile legale. Depasirile erau minore. De exemplu, in cazul unui indicator care exprima cantitatea de oxigen necesara pentru degradarea substantelor organice dintr-un litru de apa, valoarea gasita de ABA era de 25,967 mg/litru, fata de maxim 25 mg/litru admis de norme. Pentru aceasta, au fost calculate penalitati de 0,55 bani, suma care a fost imputata in octombrie societatii ApaVital.

Reactie prompta a ApaVital

Reactia furnizorului de servicii de apa-canal a fost prompta. La doar 10 zile de la primirea notificarii din partea ABA, ApaVital s-a adresat Judecatoriei Pascani, cerand constatarea nulitatii absolute a procesului-verbal, a anexei acestuia si a facturii, adica exonerarea de la plata celor 55 de bani.

In actiunea lor, reprezentantii ApaVital au afirmat ca ABA determinase eronat concentratiile indicatorilor respectivi, ca si perioada de depasire a concentratiilor. De asemenea, Administratia Apelor se raportase la propriile analize. Or, in cazul apelor uzate, determinarea concentratiilor indicatorilor de calitate se face in baza analizelor facute de un laborator acreditat prin grija utilizatorului, adica a ApaVital. ABA poate apela la propriile laboratoare doar daca indicatorii sunt depasiti cu peste 20- la mai mult de jumatate din probele de apa. Penalizarea era nula si pentru ca ABA nu trimisese prin posta, asa cum prevede legea, decizia de penalizare si procesul-verbal de constatare. ApaVital primise doar procesul-verbal, fara decizie. Reprezentantii ApaVital afirmau ca apa deversata in reteaua de rauri interioare corespundea calitativ. Doar in august 2022 se inregistrase o depasire la un indicator, dar fusese o situatie momentana si accidentala.

De cealalta parte, reprezentantii ABA au contestat aspectele legate de nerespectarea procedurilor de intocmirea si comunicarea procesului-verbal. Pe fond, din probele recoltate de ABA rezulta ca fusese evacuat in perioada aprilie-august 2022 un volum de apa insuficient epurata de aproape 5.000 mc, iar ApaVital nu demonstrase contrariul.

Procesul, departe de a ajunge la final

La acest argument s-au referit si magistratii pascaneni. Acestia au respins criticile de forma ale ApaVital, aratand ca legislatia din domeniu nu prevede ca lipsa deciziei ar duce la nulitatea procesului-verbal de constatare. Calculul penalitatilor fusese facut corect si in termenele legale. Pe fond, ApaVital nu venise cu rezultatul unor analize proprii care sa demonstreze ca rezultatele prezentate de laboratorul ABA ar fi fost eronate. „Petenta nu a administrat nici un mijloc de proba in dovedirea nevinovatiei sale, asa cum a precizat prin plangere, incercand sa-si construiasca apararea doar prin invocarea unor asa zise inadvertente care ar exista intre mentiunile din procesul-verbal de constatare al abaterilor si documentatia care a stat la baza intocmirii acestuia, inadvertente care insa, nu au fost dovedite sau confirmate. Fata de toate aceste considerente, instanta va respinge, ca neintemeiata, plangerea formulata de petenta ApaVital SA”, au conchis judecatorii.

Procesul pentru cei 55 de bani este inca departe de a se fi incheiat. Sentinta data la Pascani a fost contestata de ApaVital in fata Tribunalului. Aceasta instanta nu a stabilit inca primul termen de judecata a apelului.

Citește toată știrea

Ridicol – Iată pe ce se mai cheltuie banii? Proces în Justiţie cu miză de 0,55 lei între doi giganţi economici de stat din IaşiRidicol – Iată pe ce se mai cheltuie banii? Proces în Justiţie cu miză De
Publicitate