Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a atras atentia, luni, ca România are o rata de mortalitate prin cancer situata peste media Uniunii Europene cu circa 7-.
El a participat la dezbaterea „Cancerul în rândul femeilor – directii de actiune pentru îmbunatatirea preventiei, a diagnosticului precoce si accesului timpuriu la tratament”, desfasurata la Senat, în contextul Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului, marcata în ziua de 4 februarie.
Ciuca a mentionat ca au existat „o serie de întârzieri nepermise” în implementarea Planului National pentru Prevenirea si Combaterea Cancerului, exprimându-si speranta ca acestea sa fie depasite în acest an. „Este o problema arzatoare, având în vedere ca România are o rata de mortalitate prin cancer situata peste media UE cu circa 7-. România a întreprins o serie de pasi pentru îmbunatatirea masurilor de lupta împotriva cancerului în rândul femeilor. În ultimii ani s-au alocat resurse si s-au depus eforturi pentru dezvoltarea unor programe de screening pentru cancerul de col uterin si de sân, în acest sens fiind puse în aplicare programe-pilot finantate cu fonduri europene. Totodata, au existat si o serie de întârzieri nepermise în implementarea Planului National pentru Prevenirea si Combaterea Cancerului, care sper sa fie depasite în anul 2024”, a transmis liderul PNL.
Potrivit datelor OMS, în anul 2022, la nivel mondial, au fost estimate 20 de milioane de noi cazuri de cancer si 9,7 milioane de decese. Totodata, conform Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IARC) din cadrul OMS, în urmatorii 20 de ani numarul de noi cazuri de cancer ar putea creste cu 55- la nivel global, iar în Europa cu 22,5-. „Cancerul este a doua cauza principala de deces în România, dupa bolile cardiovasculare, reprezentând 19- din totalul deceselor. În anul 2019, în tara noastra au murit din cauza cancerului 50.324 de persoane. Potrivit specialistilor în domeniu, circa 40- din cazurile de cancer pot fi prevenite. Iar aici trebuie sa avem în vedere factorii principali de risc care contribuie la incidenta cancerului si anume tutunul, alcoolul si poluarea si care pot fi modificati prin combaterea lor”, a afirmat Nicolae Ciuca.
El a subliniat ca depistarea timpurie a cancerului permite o rata de succes mai mare de vindecare, evidentiind în acest sens importanta programelor nationale de screening în vederea unei diagnosticari precoce.