Publicitate

În octombrie, rata anuala a inflatiei în Uniunea Europeana a scazut pâna la 3,6-, de la un nivel de 4,9- în luna septembrie. Rata inflatiei este calculata de Eurostat folosind Indicele Armonizat al Preturilor de consum (IAPC), pentru a se putea face comparatii între toate tarile membre UE.
Tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost Ungaria (9,6-), Cehia (9,5-) si România (8,3-). La polul opus, tarile membre UE cu cele mai scazute rate anuale ale inflatiei (deflatie) au fost Belgia (-7-), Tarile de Jos (-1-) si Danemarca (-0,4-). Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuala a inflatiei a scazut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2- pâna la 8,3-, si a crescut în cinci tari.

De asemenea, datele Eurostat arata ca în zona euro rata anuala a inflatiei a scazut de la 4,3- în luna septembrie, pâna la 2,9- în luna octombrie. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor a venit din partea preturilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de preturilor la alimente, bauturi alcoolice si tigari care au crescut cu 1,48 puncte procentuale. În schimb, preturile la energie au scazut cu 1,45 puncte procentuale.

Banca Centrala Europeana vrea sa atinga tinta pentru cresterea preturilor la 2- pe termen mediu si a majorat dobânda de referinta la un nivel record pentru a încetini ritmul scumpirilor, însa înasprirea politicii monetare a avut drept efect frânarea cresterii economice în zona euro.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

 

 

Citește toată știrea

România este pe locul III în UE după cuantumul ratei inflaţiei
Publicitate