Publicitate

Puterea medie de cumparare pe cap de locuitor în România este, în acest an, de 7.738 euro, ceea ce înseamna ca românii sunt cu 56- sub media europeana si coboara doua locuri, pâna pe locul 33, potrivit unui studiu referitor la puterea de cumparare a europenilor. „Decalajul puterii de cumparare se adânceste. 
În România, puterea medie de cumparare pe cap de locuitor în acest an este de 7.738 euro. Asta înseamna ca românii sunt cu 56- sub media europeana si coboara doua locuri, pâna pe locul 33”, arata studiul GfK Purchasing Power pentru România si Europa 2023. Chiar daca nu au existat modificari în clasament în primele 10 judete în acest an, se poate observa înca o data ca decalajul dintre regiunile cu putere de cumparare slaba si puternica din România se adânceste.

Bucurestiul este clar pe primul loc, cu o putere de cumparare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamna ca locuitorii Capitalei au cu aproape 98- mai multa putere de cumparare decât media nationala si de 3,8 ori mai multa putere de cumparare decât locuitorii judetului Vaslui, care are cea mai mica putere de cumparare disponibila pentru cheltuielile si economiile lor. Acolo, venitul net disponibil este de doar 4.010 euro, ceea ce reprezinta aproape 52- din media nationala, potrivit sursei citate. Toate judetele din top zece au o putere de cumparare pe cap de locuitor peste medie. Judetul Prahova, clasat pe locul zece, se apropie cel mai mult de media nationala, cu un venit net disponibil de 7.836 euro pe cap de locuitor, dar este înca cu aproape 1,3- peste acesta. Toate celelalte 32 de judete, care constituie mai mult de trei sferturi din toate judetele, sunt sub media nationala. În ansamblu, puterea de cumparare a europenilor a crescut la 17.688 euro în 2023, însa exista o diferenta clara între cele 42 de tari din Europa. Astfel, în timp ce Liechtenstein, Elvetia si Luxembourg au un venit net mai mare decât restul Europei, puterea de cumparare este cea mai mica în Belarus, Kosovo si Ucraina. Principalul câstigator al anului este Irlanda, care a urcat patru locuri în clasamentul european, arata documentul.

„În total, europenii au în jur de 12,1 miliarde de euro la dispozitie pentru a cheltui în 2023 pentru hrana, servicii, energie, pensii private, asigurari, vacanta, mobilitate si cumparaturi de bunuri de larg consum si de folosinta îndelungata. Aceasta cifra corespunde unei puteri medii de cumparare pe cap de locuitor de 17.688 euro pe an, ceea ce reprezinta o crestere de 5,8- comparativ cu anul trecut. Cu toate acestea, suma totala pe care consumatorii o au la dispozitie pentru cheltuieli si economii variaza semnificativ de la o tara la alta si depinde si de evolutia preturilor în 2023”, se precizeaza într-un comunicat GfK. Liechtenstein are o putere de cumparare pe cap de locuitor de 68.843 euro, de aproape 3.9 ori mai mare decât media europeana, elvetienii au 49.592 euro disponibili pentru cheltuieli pe cap de locuitor, de aproape 2.8 ori media puterii de cumparare europeana iar luxemburghezii au un venit net de 40.931 euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezinta mai mult de 2.3 fata de media europeana.

„Toate celelalte tari din top zece au, de asemenea, o putere de cumparare pe cap de locuitor semnificativ peste medie – cu cel putin 47- mai mare decat media europeana. Marele câstigator este Irlanda: dupa ce anul trecut abia a intrat în top 10, anul acesta a reusit sa urce patru locuri pâna pe locul sase. Cu 26.882 euro pe cap de locuitor, irlandezii sunt cu exact 52- peste media europeana”, se mentioneaza în comunicat. Per total, 16 dintre cele 42 de tari examinate sunt peste media europeana. Acestea contrasteaza cu cele 26 de tari care au puterea de cumparare sub media europeana, inclusiv Spania, care cu 16.449 euro pe cap de locuitor este usor sub media europeana. La fel ca în anii precedenti, Ucraina este în continuare la coada clasamentului. Locuitorii au o putere de cumparare de doar 2.478 euro per capita, ceea ce înseamna exact 14- din media europeana.

 

Citește toată știrea

Românii sunt cu 56% sub media europeană în privinţa puterii de cumpărare
Publicitate