Publicitate

Rusia a respins vineri o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, introdusa de Statele Unite si Albania, care condamna anexarea proclamata de catre Moscova a unor parti ale Ucrainei, partenerul strategic al Rusiei, China, abtinându-se de la vot, transmite Reuters.
Anterior, presedintele rus Vladimir Putin a proclamat autoritatea Rusiei asupra a patru regiuni care alcatuiesc 15- din teritoriul Ucrainei – cea mai mare anexare din Europa de la al Doilea Razboi Mondial. Acîiunea a fost respinsa ferm de tarile occidentale si chiar de multi dintre aliatii apropiati ai Rusiei.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a prezentat rezolutia care a cerut statelor membre sa nu recunoasca nicio modificare a statutului Ucrainei si a obligat Rusia sa-si retraga trupele.

Ea a argumentat în camera consiliului ca încercarea de anexare a teritoriului unei natiuni suverane a fost împotriva principiilor fondatoare ale Natiunilor Unite si a spus ca Putin sarbatoreste „aceasta încalcare clara a dreptului international” printr-un concert sustinut dupa ce a proclamat vineri anexarile.

Zece state au votat ”pentru”, în timp ce China, Gabon, India si Brazilia s-au abtinut. „Nici macar o singura tara nu a votat cu Rusia. Niciuna”, a declarat Thomas-Greenfield reporterilor dupa întâlnire, adaugând ca abtinerile, „în mod clar, nu au fost o forma de aparare a Rusiei”.

Washingtonul va apela la Adunarea Generala a ONU, formata din 193 de membri, pentru a condamna actiunile Rusiei, a spus ea. „În Adunarea Generala, natiunile lumii vor spune tare si clar: Este ilegal si pur si simplu inacceptabil sa încerci sa redesenezi granitele unei alte tari prin forta”, a spus Thomas-Greenfield.

 

 

Citește toată știrea

Rusia a blocat prin veto o rezoluţie ONU care condamna anexarea teritoriilor ucrainene
Publicitate