Rusia a pierdut peste 3000 de tancuri în razboiul cu Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri de blindate de calitate mai slaba, care pot înlocui pierderile timp de mai multi ani, arata raportul anual privind echilibrele militare publicat de Institutul International de Studii Strategice (IISS) din Londra.
Documentul citat de Reuters mentioneaza ca rusii au ramas practic fara echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean.
Ucraina a suferit la rândul sau pierderi grele din februarie 2022, însa armamentul furnizat de Occident i-a permis sa îsi mentina stocurile în paralel cu cresterea calitatii acestora, observa IISS.
Studiul arata ca Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe luna, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor înca aproximativ trei ani, chiar fara capacitatea de a produce echipamente noi. Fortele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii pâna la T-80 si T-90 moderne, iar stocurile sunt de înca 4.000 de blindate.
În aceste conditii, IISS considera ca blocajul în care a ajuns razboiul ar putea continua pe toata durata anului 2024.
Ministerul Apararii de la Moscova a refuzat sa comenteze.
Saptamâna aceasta, Senatul Statelor Unite va adopta probabil înca o lege privind ajutorul militar pentru Ucraina. Comandantii ucraineni au indicat ca sunt gata sa macine în continuare fortele ruse pe un front de 1.000 de km.
În ianuarie, comandantul de atunci al fortelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat într-un interviu acordat agentiei Reuters ca prioritatea va ramâne apararea, însa nu a exclus noi contraofensive. „Obiectivele noastre sunt neschimbate: mentinerea pozitiilor (…) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”, a spus el. Sîrski a preluat saptamâna trecuta de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.
Raportul IISS remarca afirmatiile unor directori din industria rusa care au sustinut ca a crescut productia militara. Oficialii rusi au retinut planuri de reluare a productiei de tancuri T-80.
Analistul în domeniul apararii Alexander Neill din Singapore considera ca nivelul pierderilor Rusiei – 3.000 de tancuri – este „uluitor”. „Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebari este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensiva majora din viitor”, a apreciat cercetatorul, care este si membru al grupului de reflectie Pacific Forum din Hawaii.
La scara mondiala, IISIS a consemnat cresterea în 2023 a cheltuielilor pentru aparare cu 9- fata de anul precedent si estimeaza ca tendinta va continua si anul acesta. AGERPRES