Publicitate

Rusii au furat alimentele si medicamentele dintr-un camion care venea din România cu ajutoare pentru ucraineni, dar au lasat soferul în viata pentru ca era român, povesteste europarlamentarul Vlad Gheorghe.
Pasaportul românesc e aur în Ucraina, povesteste europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, care ofera si un exemplu în acest sens, potrivit News.

Soldatii rusi au capturat si au furat toata încarcatura unui camion care venea cu alimente si medicamente din România pentru ucraineni, dar soferul a scapat cu viata pentru ca era român.

„Un pasaport românesc în perioada asta e aur în Ucraina. Poti sa treci granita, poti sa pleci din tara, poti sa faci multe lucruri. Chiar am o poveste pe care mi-au spus-o colegii nostri voluntari zilele trecute. Au trimis un camion care a fost capturat de rusi.

Noi nu trimitem armamament, doar alimente, medicamente si produse de igiena personala. Asta-i tot ce trimitem. Camionul respectiv a fost oprit de rusi, au fost furate produsele. Dar pentru ca acel camion avea numere românesti si soferul avea pasaport românesc, nu i-au facut nimic.

E emblematica imaginea asta: un camion special cu ajutoare trimis cu un sofer român spre Harkov a fost oprit de rusi, a fost furat, dar soferul a fost lasat sa se întoarca cu camionul gol.

Daca nu avea pasaport românesc, soferul ar fi fost împuscat, iar camionul ar fi fost furat cu totul. Deci scaparea soferului a fost pasaportul românesc”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Europarlamantarul a creat pe 11 februarie, chiar înaintea invadarii Ucrainei de catre Rusia, grupul ”Uniti pentru Ucraina”, care a venit în sprijinul refugiatilor ucraineni. Comunitatea numara acum 280.000 de persoane care ajuta refugiatii cu bunuri, transport sau cazare.

„Avem niste voluntari fantastici, câteva mii, care, în afara de managementul grupului, fac foarte multe lucruri pe teren. Noi am fost primii odata cu ONG-urile la punctele vamale unde veneau refugiati: la Otopeni, la Gara de Nord, unde erau punctele rosii si, iarasi, foarte important, am avut niste voluntari care i-au sunat zi si noapte pe cei care ofereau cazare ca sa verifice, sa vada unde sunt”, spune Vlad Gheorghe.

„M-au impresionat oamenii care ma îmbratisau în gara pentru orice gest banal: de la o simpla informatie, la o cautare din bazele noastre de date pentru o cazare etc. Tot ce era pentru mine banal, pentru ei era fantastic, le schimba lumea. Aceasta e povestea voluntarului: omul care face foarte putin pentru el, dar care îi poate schimba viata refugiatului. Cred ca asta e povestea care ramâne”, mai spune europarlamentarul.

Acesta a reprosat autoritatilor din România lentoarea de care au dat dovada în criza refugiatilor ucraineni.

„Autoritatile din România nu au fost nicaieri si nici acum nu fac mare lucru. Sa spunem foarte clar. În prima saptamâna, nu au fost la granita. Au aparut dupa o saptamâna, când deja lucrurile se cam stabilizasera datorita ONG-urilor.

Daca nu erau voluntarii si asociatiile, am fi avut o problema umanitara uriasa în România. Repet, autoritatile nu au fost nicaieri. Dupa o saptamâna, Raed Arafat a iesit sa zica ca avem de toate”, a declarat Vlad Gheorghe.

„Iar daca facem comparatii între politicieni, Maia Sandu a fost din prima zi la vama. Klaus Iohannis a venit în ziua a zecea, când lucrurile erau deja lamurite. Bineînteles ca nu presedintele trebuie sa se ocupe de organizare, dar presedintele da un exemplu si împinge prin exemplul sau societatea.

Tu, când vii în ziua a zecea, faci o vizita, trei poze si ai plecat… Repet, hai sa comparam cu vecinii, cu Maia Sandu, care a fost acolo din secunda unu. Asa se face!”, a mai spus europarlamentarul.

Sursa: Stirile Pro TV

Citește toată știrea

Rușii au furat un camion românesc cu ajutoare pentru ucraineni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate