Publicitate

În primele sase luni ale acestui an, au fost înscrise în evidentele Institutului Regional de Oncologie (IRO) 214 femei depistate cu cancer de sân, un numar aproape dublu fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut – 112. Cazurile sunt ale femeilor din întreaga regiune a Moldovei si au ajuns aici pentru a fi luate în evidenta si pentru a primi tratament.

 
La IRO, activitatea de screening pentru depistarea cancerului la sân se desfasoara din 2014, mai intens din acest an odata cu darea în folosinta a Centrului de Screening si Diagnostic în Boli Oncologice. „În prezent avem aici instalate doua mamografe, din care unul este deja autorizat si functioneaza, celalalt este în curs de autorizare”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO. Totodata, de trei luni screeningul se face si prin intermediul unei unitati mobile de depistare a cancerului.

Unitatea Mobila de Screening de Cancer Mamar este dotata cu un mamograf mobil care se deplaseaza în 12 judete din regiunile de Nord-Est si Sud-Est ale tarii, care fac parte din proiectul ONCOFEM, finantat cu fonduri europene. „Suntem foarte bine primiti în mediul rural cu unitatea mobila pentru ca este mult mai usor sa ajungi la ginecolog pentru depistarea cancerului de col uterin, însa nu în fiecare zi vine la tine la poarta un mamograf performant. Nu reusim în fiecare zi sa facem decât în jur de 50-55 de mamografii, ne deplasam de luni pâna vineri, iar unitatea mobila ramâne acolo si este deplasata dintr-o localitate în alta. Ne pare bine ca avem succes cu acest proiect si ca exista interes din partea femeilor cuprinse în grupul tinta”, a completat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iasi.

Peste 1.400 de femei testate în 26 de localitati

La Unitatea Mobila de Screening de Cancer Mamar, care a început deplasarile în luna iulie, s-au testat 1.402 femei din 26 de localitati din judetele Iasi, Vaslui, Tulcea, Galati si Constanta. În perioada mai 2021 – septembrie 2022, în cadrul proiectului ONCOFEM, s-au facut 3.576 de mamografii. Din totalul femeilor care au fost testate, 261 au avut nevoie de investigatii suplimentare, dintre acestea 35 au avut recomandare pentru punctie, iar 19 dintre ele, care reprezinta 54-, au fost confirmate cu cancer de sân.

Mamografiile în cadrul acestui proiect pot fi realizate atât la Centrul de Screening si Diagnostic în Boli Oncologice al IRO, în baza unei programari la numarul de telefon 0753 477 774, cât si la Unitatea Mobila de Screening de Cancer Mamar care se deplaseaza în judetele vizate în proiect, pentru a veni în sprijinul femeilor care nu au acces la servicii medicale.

Pentru a beneficia de testare gratuita în cadrul ONCOFEM, femeile trebuie sa se prezinte doar cu buletinul în original si copie, sa aiba vârsta între 50 si 69 de ani si sa nu mai fi facut mamografie în ultimul an. De asemenea, nu trebuie sa aiba diagnostic deja confirmat de cancer mamar si nici simptome si antecedente sugestive pentru aceasta patologie. Proiectul ONCOFEM are o valoare de 38 de milioane de lei si se deruleaza pâna în decembrie 2023. 

 

 

Citește toată știrea

S-a dublat numărul femeilor tratate de cancer de sân la IRO: se fac mai multe scanări
Publicitate