Publicitate

Guvernul s-a angajat sa finanteze construirea Salii Polivalente de la Iasi cu fonduri de la bugetul de stat. Executivul a discutat ieri despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici: investitia se ridica la aproape 100 milioane euro. Teoretic, licitatia de construire poate fi lansata în orice moment, dupa ce indicatorii sunt aprobati.

 
Proiectul va fi derulat prin intermediul Companiei Nationale de Investitii (CNI). În ultimii ani, au existat mai multe discutii pentru preluarea acestui obiectiv de catre guvern, dar procesul va fi finalizat în aceste zile. Primaria Iasi a furnizat guvernului un proiect „la cheie” astfel încât sa poata fi lansata licitatia de executie.

Sala va fi ridicata lânga spitalul regional

Sala Polivalenta va fi construita în Moara de Vânt, în proximitatea Spitalului Regional de Urgenta (SRU), obiectiv aflat acum în faza de licitatie de lucrari. Lânga Sala a fost proiectat un stadion, dar, în acest caz, nu sunt asigurate fonduri. „Finantarea obiectivului de investitii (Sala Polivalenta, n.r.) se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii, respectiv Compania Nationala de Investitii”, se arata în proiectul de hotarâre de guvern.

În actul normativ se arata ca Iasului îi lipseste o infrastructura sportiva adecvata, care sa respecte normele si standardele federatiilor de profil în vederea organizarii unor evenimente de tipul cupelor europene si campionatelor europene, evenimente FIFA sau competitii pe plan local si national.

În schimb, documentul aminteste de organizarea Campionatului Mondial de Esports, de anul trecut, eveniment care a dovedit ca Iasul a devenit „foarte ofertant” în derularea unor competitii de anvergura. „Desfasurarea masiva de forte de la Esports ar fi fost mult mai facila de gestionat daca în Iasi ar fi existat un complex sportiv de talia Salii Polivalente. Dincolo de acest eveniment sportiv, care a sporit prestigiul international al municipiului Iasi, municipiul este în discutii pentru organizarea unor faze de nivel national si international la discipline sportive precum gimnastica, tenis de câmp, handbal”, se mai precizeaza în proiect.

Principalii indicatori tehnici ai investitiei

Sala Polivalenta va avea un regim de înaltime cu demisol, parter, 2 etaje si un al treilea etaj partial. Constructia va avea o structura de rezistenta din beton armat si acoperis metalic. „Structura de rezistenta va fi împartita în patru corpuri independente separate prin rosturi seismice, ce vor avea rol si de limitare a eforturilor cauzate de dilatarea si contractia betonului”, potrivit proiectului tehnic.

Capacitatea Salii va fi de aproape 10.000 persoane. Suprafata desfasurata ajunge la circa 40.000 mp, în timp ce amprenta la sol este propusa la 13.000 mp. Complexul va cuprinde sali de antrenamente, spatii comerciale, cabinet medical, spatii depozitare, zone VIP, spatii tehnice (sub tribune) si alte dotari specifice unui astfel de obiectiv.

„Un oras de talia Iasului are nevoie de un obiectiv strategic care sa polarizeze în jurul lui miscarea sportive si sa faca din Sala Polivalenta o emblema a orasului, un spatiu care sa confere prestigiu si identitate sportului iesean, sa devina un loc în care orice tânar aspirant la gloria sportiva sa-si doreasca sa faca performanta”, se precizeaza în actul normativ.

Un alt argument invocat în hotarârea guvernului vizeaza faptul ca la Iasi sunt legitimati circa 2.000 de sportivi în 20 de asociatii judetene pe ramura de sport. Totodata, în Iasi sunt înregistrate 211 structuri sportive, dintre care 11 cluburi sportive drept public, 198 de cluburi sportive de drept private, 2 cluburi sportive societati pe actiuni si 107 asociatii asociatii sportive scolare.

„În acest context, realizarea obiectivului devine un deziderat, la nivel local înregistrându-se o tendinta crescatoare în ceea ce priveste practicarea sporturilor, precum si a altor evenimente socio-culturale, orasul Iasi dispunând de un cadru cultural organic pe parcursul timpului”, se mai arata în proiectul  de hotarâre.

Termenul de executie a lucrarilor de construire este de 24 de luni de la momentul semnarii unui contract. Într-un scenariu optimist, în acest an este organizata licitatia si stabilit constructorul, iar, din primavara anului 2025, ar putea începe lucrarile. 

Potrivit surselor ZDI, proiectul de hotarâre a fost discutat ieri de catre guvern, dar nu a fost dat si un vot pentru aprobarea investitiei, o astfel de decizie urmând a fi saptamâna viitoare dupa ce Ministerul Finantelor va aduce unele clarificari.

Citește toată știrea

Sala Polivalentă de la Iaşi, pe masa Guvernului. Când am putea-o avea? Scenariul optimist: 2027
Publicitate