Publicitate

Un tribunal francez a ordonat Sanofi sa plateasca despagubiri de peste 400.000 de euro unei familii al carei copil sufera de o forma de autism cauzata de medicamentul sau pentru epilepsie Valproate, afirmând ca producatorul francez de medicamente nu a informat despre efectele secundare cunoscute ale tratamentului, transmite Reuters.
Aceasta legatura, alaturi de o malformatie fizica, a fost, de asemenea, recunoscuta în ianuarie, într-o hotarâre de referinta luata în cadrul unei actiuni colective, care ar putea duce la plata unor despagubiri de sute de milioane de euro, desi Sanofi a declarat ca va depune recurs.

Cea mai recenta hotarâre a tribunalului, luata saptamâna trecuta si vazuta de Reuters sâmbata, precizeaza ca Sanofi trebuie sa fi stiut riscul ca medicamentul, daca este luat de femeile însarcinate, sa provoace malformatii si ”tulburari neuro-comportamentale” la copii, ceea ce ar fi trebuit mentionat în prospectul atasat.

Sanofi a declarat într-un comunicat ca va contesta decizia, adaugând ca raportul general risc-beneficiu al medicamentului este pozitiv.

Instanta din Nanterre a ordonat joi companiei sa despagubeasca parintii fetei pentru diferitele prejudicii fizice si psihologice suferite si costurile rezultate, cum ar fi îngrijirea speciala si nevoile de scolarizare.

Verdictul este primul din Franta care stabileste o legatura între Valproate, vândut în Franta sub numele Depakine, si tulburari denumite în mod obisnuit autism, într-un caz individual, a declarat Marine Martin, care conduce asociatia de victime APESAC.

”Sper ca Sanofi sa-si schimbe pozitia si sa înceapa sa despagubeasca victimele acum, când tot mai multe hotarâri judecatoresti sunt pronuntate”, a declarat sâmbata Martin, ea însasi mama unui copil care sufera de reactii adverse la Depakine.

Autoritatile sanitare franceze au estimat ca medicamentul este responsabil pentru maloformatii la 2.150 pâna la 4.100 de copii si de defecte de dezvoltare neurologica la pâna la 30.400. Sanofi a fost pusa sub investigatie oficiala în 2020, sub acuzatia de ucidere din culpa, dar a respins acele acuzatii la momentul respectiv si a spus ca va contesta fundamentele anchetei.

 

Citește toată știrea

Sanofi, obligată să plătească unei familii care a folosit un medicament al său 400.000 de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate