Publicitate

Studiul, publicat în Nature Age, realizat pe aproape 500.000 de adulti cu vârste cuprinse între 38 si 73 de ani, a aratat ca atât somnul prea mult, cât si cel prea putin se asociaza cu performante cognitive si sanatate mintala mai slabe, inclusiv anxietate si depresie. O cantitate constanta de somn a parut, de asemenea, benefica.
Prof. Barbara Sahakian, de la departamentul de psihiatrie al Universitatii Cambridge, a declarat: „Pentru fiecare ora care se îndeparta de sapte ore, situatia se înrautatea. Este foarte clar ca procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii noastre fizice si mentale”.

Ea a adaugat ca un somn bun este important în toate etapele vietii, dar mai ales pe masura ce oamenii îmbatrânesc. „Cred ca este la fel de important ca si exercitiile fizice”.

Un motiv posibil pentru legatura dintre somnul insuficient si declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente, sau somn profund, care s-a dovedit a fi important pentru consolidarea memoriei. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, sa împiedice creierul sa elimine toxinele în mod eficient, potrivit sursei citate. 

Studiul, care a folosit date de la UK Biobank, a inclus imagini ale creierului si date genetice pentru aproape 40.000 de participanti la studiu. Acesta a constatat ca zona creierului cea mai afectata de somn a fost regiunea care contine hipocampul, centrul de memorie al creierului. Analiza a constatat ca persoanele care dormeau sapte ore pe noapte au obtinut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive privind viteza de procesare, atentia vizuala, memoria si abilitatile de rezolvare a problemelor.

Cu toate acestea, lucrarea nu a putut dovedi o relatie de cauzalitate, iar legatura dintre somn si unele tulburari cerebrale este complexa. De exemplu, modelele neobisnuite de somn si insomnia sunt un simptom comun la persoanele cu dementa.

Oamenii de stiinta sunt mai putin lamuriti în privinta motivului pentru care petrecerea a opt sau mai multe ore în pat ar putea cauza probleme. O explicatie este ca persoanele care au un somn de proasta calitate, perturbat, au tendinta de a petrece mai mult timp dormind – sau încercând sa doarma – pentru ca se simt obositi. ”Nu întelegem cu adevarat de ce dormitul mai mult timp ar fi o problema”, a spus Sahakian.

Profesorul Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat: „Desi nu putem spune în mod concludent ca prea putin sau prea mult somn cauzeaza probleme cognitive, analiza noastra care priveste indivizii pe o perioada mai lunga de timp pare sa sustina aceasta idee. Motivele pentru care persoanele în vârsta au un somn mai slab par a fi complexe, influentate de o combinatie între constitutia noastra genetica si structura creierului nostru”.

 

Citește toată știrea

Șapte ore, idealul unui somn de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate