Publicitate

Ansamblul rezidential din jurul Lidl Moara de Foc va avea sase blocuri cu 8 etaje. Firma Gral Construct, patronata de omul de afaceri Gheorghe Achitei, a ajuns cu proiectul în faza de consultare publica, iar noua plansa urbanistica cuprinde inclusiv un teren pe care compania urmeaza sa-l achizitioneze.
„Ziarul de Iasi” a prezentat, în premiera, în martie 2023, proiectul de lânga Lidl: la acea vreme era o certitudine faptul ca investitorul propune trei blocuri (8 etaje) pe terenul vecin cu supermarketul (la vest). Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care va fi dezbatut la Primarie pe 6 decembrie cuprinde si terenul aflat la sud de Lidl unde sunt propuse tot trei blocuri (8 etaje), alaturi de o cladire de spatii comerciale cu regim mic de înaltime (subsol, parter si mansarda).

Odata ce va finalizata achizitia terenului de la sud de Lidl (circa 2.000 mp), Gral Construct va avea la dispozitie pentru construirea blocurilor o suprafata totala de 1,3 hectare. Având în vedere ca este semnat deja un antecontract de vânzare-cumparare, reglementarea celor doua parcele (proprietatea actuala si cea viitoare) sunt tratate unitar în acelasi plan urbanistic, conform proiectului publicat de Primaria Iasi.

Asa cum ZDI a mai relatat, toate cele 13 constructii care au facut parte din fosta fabrica de panificatie 1 Mai vor fi demolate, cea mai înalta cladire fiind cea a silozului (3 etaje), restul constructiilor având doar un singur nivel (parter).

„Se propune construirea unui ansamblu mix rezidential, comert, servicii si functiunii complementare”, se arata în proiect. Complexul va fi deservit de un numar estimat de 364 de locuri de parcare, care vor fi amenajate atât la subsol, cât si la nivelul terenului.

VEZI AICI PROIECTUL MAI IN DETALIU

Construirea acestor blocuri ridica problema traficului în zona Moara de Foc, în conditiile în care amenajarea supermarketului Lidl a dus deja la o îngreunare a circulatiei. În acelasi timp, peste strada de Lidl, în locul restaurantului Moara de Foc, este în avizare proiectul privind construirea unui complex mixt cu un regim de pâna la 9 etaje.

În proiectul Gral apare o alternativa de trafic, pe partea sudica a terenului, care ar fi în continuarea str. Luca Arbore pâna la intersectia cu str. Rampei, dar mare parte din aceasta noua artera de circulatie ar trebui facuta de Primaria Iasi. Traficul din zona poate fi pus si în contextul dezvoltarilor imobiliare de peste calea ferata, din Dacia, unde sunt în constructie sau în pregatire cel putin trei proiecte cu zeci de blocuri înalte (cu un regim de pâna la 16 si 18 etaje).

O alternativa de trafic pentru viitorii locatari ai blocurilor noi din Dacia ar putea fi tot prin Canta – Moara de Foc prin traversarea caii ferate pe la BJATM sau prin intermediul pasajului Rampei, o idee a Primariei (dar fara termen de implementare) de a amenaja o noua legatura între cartierele Dacia si Pacurari pe lânga fostele statii de betoane. 

Citește toată știrea

Şase blocuri cu opt etaje în jurul Lidl Moara de Foc. Toate clădirile de la fabrica de pâine 1 Mai vor fi demolate
Publicitate