Publicitate

Disensiuni la Huedin, dupa ce reprezentantii Parohiei Reformate din localitate au anuntat ca la gradinita proaspat construita cu finantarea guvernului maghiar pot veni si copii români, dar predarea se face doar în limba maghiara – aceasta fiind o conditie a finantatorului. 
Organizatia PSD Huedin a declarat ca se va opune preluarii gradinitei de catre autoritatea locala daca aceasta va functiona „doar cu predare în limba maghiara, pentru copii maghiari”. Vicepremierul român Kelemen Hunor a fost si el prezent la inaungurarea gradinitei si este citat într-un comunicat al bisericii reformate referindu-se la educatia în limba materna ca la „piatra de temelie” necesara pentru pastrarea culturii. Potrivit unui reprezentant al Bisericii Reformate, la gradinita din Huedin – care a fost construita de Biserica cu sprijinul statului ungar – pot veni si copii români, însa limba de predare va fi limba maghiara, a scris cotidianul maghiar Krónika, potrivit Hirado.

Cotidianul a vorbit cu protopopul reformat al Tarii Calatei, István M. Vincze, dupa ce deschiderea noii gradinite de la Huedin a stârnit indignare la Huedin. Presedintele organizatiei locale PSD a spus ca partidul sau va vota hotarârea de consiliu local – necesar pentru functionarea gradinitei în cadrul sistemului de stat – numai daca noua cladire îi va primi pe toti copiii orasului, indiferent de nationalitate si limba vorbita. Politicianul social-democrat a pus si conditia ca celelalte doua gradinite ale orasului – care functioneaza în cladiri vechi – sa fie închise, iar copiii sa fie mutati în noua gradinita.

Mai mult, pe digi24

Citește toată știrea

Scandal unguresc în România. Copiii care nu știu maghiară nu sunt primiți la grădinița din Huedin
Publicitate