Publicitate

Ieri, începând cu ora 16, în sala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iasi (BCU) a avut loc lansarea volumului “Scene din viata unui universitar”, publicat la Editura Junimea si semnat de Codrin Liviu Cutitaru, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC).
Evenimentul a fost moderat de Simona Modreanu, directorul Editurii Junimea, iar despre volum au vorbit universitarii Lucian Leustean, Liviu George Maha, Dan Constantin Mâta, Gabriel Mursa si Alexandru Ioan Tofan. De asemenea, actrita Haruna Condurache, de la Teatrul National „Vasile Alecsandri”, a citit si câteva fragmente din carte. De remarcat ca la lansare au participat profesorii Liviu Maha si Gabriel Mursa, ambii candidati la functia de rector al universitatii la care predau, situatie care l-a facut pe ultimul sa spuna ca profesorul Cutitaru l-a adus la acest eveniment pe viitorul rector de la „Al. I. Cuza”.

„Întâmplari traite direct sau aflate de-a lungul activitatii universitare”

Volumul lansat face parte din ceea ce este cunoscut ca “literatura de campus”, o literatura pe teme academice, în care exceleaza David Lodge, de pilda, este scris de un cunoscut profesor si cercetator al Facultatii de Litere a UAIC, care a fost si decan al facultatii în perioada 2012-2016. Desi sunt constructii fictive, scurte, de o mare densitate, în cea mai mare masura sunt inspirate de întâmplari traite direct sau aflate de-a lungul activitatii universitare a lui Codrin Liviu Cutitaru.

“Aceste povesti pornesc de la întâmplari reale, nici macar una nu este fictionala de la A la Z. Toate povestile îmi sunt apropiate pentru ca au însemnat ceva în existenta mea. Deci nu am una preferata, toate sunt condeie semi-fictionale. Spatiul universitar pare în general auster, plictisitor, eu sper ca acest volum, povestirile, sa demonstreze contrariul.

Niciodata nu am avut motive fundamentale de a termina pe cineva sa citeasca lucrurile scrise de mine, poate ca ar trebui citita pentru ca veti simti umorul american, si nu numai”, a declarat Codrin Liviu Cutitaru. El a vorbit audientei despre faptul ca umorul exorcizeaza si ca deseori fictiunea precede realitatii.

Autorul publica saptamânal în „Ziarul de Iasi”

Prima lansare a acestui volum a avut loc pe 25 noiembrie, la Bucuresti, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus Radio România. Volumul are un numar de 634 de pagini, format A5. Autorul, Codrin Liviu Cutitaru, preda literatura victoriana, romantism american, istoria colonistilor puritani în Lumea Noua si teorie critica. De asemenea, în 2007, a fost numit consul general al României în Canada (Vancouver). Din 2012, are rubrici saptamânale permanente în publicatia „Dilema veche” si din 2000 în „Ziarul de Iasi”. 

Citește toată știrea

“Scene din viaţa unui universitar” – lansare de carte cu mult umor despre nevrozele din mediul academic
Publicitate