Publicitate

Coalitia de guvernare a decis ca TVA-ul pentru bauturile care contin zahar sa creasca cu zece procente din ianuarie.
 
Companiile spun ca masura nu va fi deloc dulce pentru profit si le va reduce vânzarile la jumatate. Medicii spun ca era necesara o astfel de decizie: suntem campionii Europei la consumul de zahar, potrivit observator.ro

1 leu pe litru

Cu atât vom plati în plus pentru bauturile racoritoare care contin zahar. Taxa pe zahar ar reduce la jumatate vânzarile de bauturi racoritoare, potrivit ultimelor date. Vestea nu a picat bine nici iubitorilor de bauturi racoritoare, dar nici patronilor de localuri, care vor fi nevoiti sa creasca din nou preturile la produsele care contin zahar.

“Aceasta masura este discriminatorie. Daca ne-am uita doar în anul 2010, atunci s-a luat o astfel de masura de crestere a nivelului de TVA cu 5 – fata de cum este la acest moment, impactul negativ asupra industriei a fost de circa 40-50-, scadere”, a declarat Adelina Tîntariu, reprezentant ANBR.

Consumul excesiv al acestor bauturi afecteaza grav sanatatea, spun medicii. Potrivit OMS, 58- dintre adultii români sunt supraponderali.

“Ajungi sa consumi jumatate de punga de zahar daca consumi niste litri de suc pe zi. Obezitatea este o problema extrem de serioasa pentru ca atrage dupa sine o multime de alte probleme, boli asociate. De aici apare reducerea sperantei de viata”, a declarat Damian Serban, medic nutritionist.

Decizia nu vizeaza doar bauturile, ci si alimentele cu zahar. Conform statisticilor românii sunt mari consumatori de zahar. Media nationala este de 30 de kilograme anual pe cap de locuitor, de doua ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Citește toată știrea

Se scumpesc și sucurile! Cu cât vom plăti în plus pentru o băutură răcoritoare după decizia luată de coaliția de guvernare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate