Publicitate

Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Sebastian Burduja, ar urma sa preia interimar portofoliul Educatiei, pâna la numirea unui noi ministru, dupa demisia lui Sorin Cîmpeanu, afirma surse politice. Numele consilierului prezidential Ligia Deca este luat în calcul pentru functia de ministru al Educatiei.
Surse politice au declarat pentru News.ro ca Sebastian Burduja ar urma sa fie numit ministru interimar al Educatiei, dupa demisia lui Sorin Cîmpeanu, în contextul acuzatiilor de plagiat la adresa sa.

Totodata, pentru functia de ministru al Educatiei este luat în calcul numele consilierului prezidential Ligia Deca, acesta fiind printre persoanele care au lucrat la legile Educatiei, au spus sursele.

Ligia Deca (FOTO) este consilier prezidential la Departamentul Educatie si Cercetare. 

Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Administratiei Prezidentaile, Deca este doctor în stiinte politice, titlu acordat în 2016 de catre Universitatea din Luxemburg si absolventa a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferintei ministrilor educatiei din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012). În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unitatii Executive pentru Finantarea Învatamântului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii si cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timisoara (2014-2015) si SNSPA (2019-2021).

Autoare si coautoare a numeroase articole si studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educationale, cu o activitate stiintifica ce a vizat subiecte variate, de la internationalizarea educatiei superioare la practicile educationale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeana etc. În 2014, a fost invitata sa faca parte din Grupul de Experti „Stiinta în educatie” înfiintat la initiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numita consilier de stat în 29 iunie 2015, iar în 23 decembrie 2019, a fost numita în functia de consilier prezidential.

Sorin Cîmpeanu a anuntat ca a decis, ”din proprie initiativa”, sa demisioneze din functia de ministru al Educatiei. ”A fost o sansa si o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învatamânt”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca ” omul care construieste” si nu unul ”care darâma”. ”Proiectele legilor România Educata reprezinta cea mai buna sansa pentru o educatie asa cum cred ca ne dorim cu totii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educatie de calitate, vor fi si mai multi oamenii care nu percep continuturi si nu înteleg adevaratul sens al cuvintelor”, a sustinut el. Demisia lui Cîmpeanu vine în contextul acuzatiilor de plagiat la adresa sa.

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca a acceptat demisia ministrului Educatiei, Sorin Cîmpeanu, caruia i-a multumit ”pentru colaborarea de pâna acum”. ”Urmeaza sa ne consultam în Partidul National Liberal si în cadrul coalitiei de guvernare si sa validam, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului presedinte al României, Klaus Iohannis”, a aratat el.

Citește toată știrea

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, interimar la Educaţie. Ligia Deca, luată în calcul pentru funcţia de ministru
Publicitate