Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, a declarat vineri ca întâlnirea de saptamâna aceasta dintre presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping este un semnal extrem de necesar ca lumea trebuie sa coopereze mai mult, transmite Reuters.
”Trimite un semnal catre restul lumii ca trebuie sa gasim modalitati de a coopera în acele provocari în care nicio tara nu poate reusi singura”, a declarat Georgieva pentru Reuters, într-un interviu la marginea summitului de cooperare economica Asia-Pacific.
Întâlnirea Biden-Xi ”este importanta într-un moment în care fragmentarea geoeconomica s-a adâncit într-adevar, cu consecinte negative asupra perspectivelor de accelerare a cresterii”, a spus Georgieva.
Biden si Xi au convenit miercuri sa deschida o linie telefonica prezidentiala, sa reia comunicarile dintre militari si sa lucreze pentru a reduce productia de fentanil, aratând un progres tangibil în primele discutii fata în fata dintr-un an.
Întâlnirea nu a modificat o gama tot mai mare de restrictii comerciale si de investitii determinate de securitatea nationala între cele doua mari economii ale lumii, dar Georgieva a spus ca reluarea comunicarii este importanta într-un moment foarte incert pentru economia globala.
Georgieva a spus ca dezghetul dintre SUA si China a avut un efect pozitiv asupra liderilor la summitul APEC, unde concluzia ei cheie a fost ca ”spiritul de cooperare este evident mai puternic. Si lumea are nevoie de el”.
Georgieva a spus ca relansarea relatiilor de comunicare dintre SUA si China va contribui, de asemenea, la stimularea cooperarii cu privire la provocarile globale, în special la schimbarile climatice, conferinta COP28 privind schimbarile climatice urmând sa înceapa la sfârsitul lunii noiembrie.
Angajamentul dintre SUA si China va fi, de asemenea, un factor important în negocierile privind reforma Organizatiei Mondiale a Comertului, inclusiv restabilirea sistemului sau de solutionare a diferendelor. Ministrii OMC urmeaza sa se întâlneasca în februarie în Emiratele Arabe Unite.
IMPACTUL RAZBOIULUI GAZA
Razboiul Israelului împotriva Hamas continua sa fie ”devastator” pentru populatia si economia din Gaza, cu ”impacte severe” asupra economiei Cisiordaniei, a mai spus Georgieva. De asemenea, pune presiune asupra economiilor vecine din Egipt, Liban si Iordania, care se confrunta cu turism redus si costuri mai mari ale gazelor naturale, a spus ea.
Israelul, de asemenea, va vedea o încetinire economica, deoarece aproape 8- din forta de munca a fost redirectionata catre serviciul militar, a spus ea. Pentru Egipt, FMI ”se gândeste serios” la o posibila crestere a programului de împrumut de 3 miliarde de dolari al tarii, din cauza dificultatilor economice generate de razboiul Israel-Hamas.
O echipa a personalului FMI organizeaza în prezent consultari virtuale cu autoritatile egiptene, cu privire la program. Razboiul Israel-Hamas a avut ”un impact foarte, foarte limitat” asupra economiei globale, deoarece o crestere initiala a preturilor energiei nu a fost de durata, dar efectele ar putea creste daca exista un ”accident” care ar extinde conflictul sau l-ar prelungi. , a spus Georgieva.
„Deja vedem impactul antisemitismului si islamofobiei, ridicându-si capetele urâte în toata lumea. Cu cât acest razboi se termina mai devreme, cu atât mai bine”, a spus ea.
REFORMA ACTIONARIATULUI FMI
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat în timpul întâlnirilor de saptamâna trecuta cu omologul sau chinez ca un rezultat cheie al angajamentului economic dintre SUA si China a fost sprijinul Beijingului pentru o crestere cu 50- a resurselor FMI bazata pe cote, fara o crestere imediata a actiunilor pentru China.
Georgieva a spus ca este important ca FMI sa înceapa rapid sa-si reînnoiasca formula de actionariat pentru a spori reprezentarea economiilor în curs de dezvoltare cu crestere rapida: ”Lumea are nevoie de un FMI care sa fie puternic financiar si care este, de asemenea, legitim”.