Primaria vrea sa construiasca blocuri sociale în apropierea intersectiei Bucium – Trei Fântâni. Municipalitatea a început deja demersurile în acest sens, si va comanda realizarea unui plan urbanistic zonal (PUZ). „Sunt foarte multe cereri de locuinte”, explica decizia oficialii institutiei.
În prezent, Primaria are în derulare un proiect similar în zona Gradinari: în 2018 au început lucrarile pentru amenajarea a 72 de apartamente (2 blocuri), investitie care nu a fost finalizata nici pâna în prezent. În schimb, municipalitatea are în desfasurare o licitatie, tot pentru zona Gradinari, care vizeaza construirea a înca 7 blocuri (188 apartamente), finantarea fiind asigurata prin intermediul PNRR.
Ansamblul de noi blocuri este propus pe strada Trei Fântâni
Noile planuri pentru ridicarea de blocuri sociale presupun investitii pe strada Trei Fântâni (cea care face legatura între soseaua Bucium si soseaua Tomesti, la bariera), la mai putin de un kilometru distanta de una dintre cele mai problematice intersectii din oras (Bucium – Poitiers – Trei Fântâni). În aceasta zona, Primaria are în proprietate un teren cu o suprafata de 5,1 hectare.
Potrivit verificarilor „Ziarul de Iasi”, terenul a fost inclus în domeniul public printr-o hotarâre care dateaza din anul 2016. Ulterior, Primaria a facut demesuri pentru intabularea suprafetei si a reusit acest lucru în noiembrie 2021. „PUZ – construire ansamblu de locuinte colective si functiuni complementare”, este obiectul certificatului de urbanism 2289/2023, emis recent de Primaria Iasi. Terenul are o valoare de inventar de 11,6 milioane lei.
„Sunt foarte multe cereri de locuinte sociale si s-a luat decizia de a demara un astfel de proiect. O parte din teren va fi preluat de ANL”, ne-a declarat Cristina Balan, director al Directiei Fond Locativ a Primariei.
Circulatie deficitara în zona
Zona Bucium – Poitiers – Trei Fântâni este binecunoscuta iesenilor pentru desele ambuteiaje, cozi întinse si timpi mari de asteptare în trafic. Solutii de fluidizare sunt în zona, dar proiectele propuse de Primarie sau de societatea civila stagneaza la nivel de idei sau studii.
Cele mai avansate proiecte vizeaza modernizarea sos. Bucium si a pasajului Socola, în cazul carora au fost semnate contractele de lucrari si au început, timid, unele interventii. Aceste proiecte presupun si crearea de benzi suplimentare de circulatie.
Strada Trei Fântâni figureaza într-un program de reabilitare al Primariei, dar pasi concreti pentru modernizarea arterei de circulatie nu au fost înca facuti. În acelasi timp, înca de acum 4 ani, Primaria a comandat un studiu pentru realizarea unei noi legaturi rutiere a zonei Bucium cu restul orasului, prin intermediul strazii Trei Fântâni si, ulterior, cu bld. Virgil Sahleanu, printr-un pasaj (suprateran sau subteran). În mai 2020, Primaria comunica public ca aceasta legatura este „imperios necesara”.
Între timp, ideea crearii unei noi legaturi pare sa fi fost asumata în cadrul unui parteneriat al Primariei cu un investitor italian care, nu departe de terenul municipalitatii, are în plan sa construiasca un ansamblu cu 27 de cladiri cu un regim de pâna la 10 etaje – acest proiect este în proces de avizare.
Ideea de construire a unor blocuri în apropierea intersectiei Bucium – Poitiers – Trei Fântâni a fost contestata inclusiv la nivelul Consiliul Local, în conditiile în care proiecte propuse de firme private au fost respinse. Cel mai recent exemplu a fost chiar la finalul lunii octombrie: plenul CL a respins construirea unui bloc cu 60 de apartamente pe sos. Bucium, în apropierea intersectiei mentionate mai sus.
Primaria gestioneaza peste 1.400 de locuinte
Potrivit informatiilor furnizate de oficialii Primariei, fondul locativ al municipalitatii cuprinde peste 1.400 de spatii, respectiv: locuinte sociale si de necesitate (673), ANL (179) si locuinte convenabile (581). „Imobilele aflate în administrarea Directiei Fond Locativ sunt ocupate la data prezentei în proportie de 99-”, a mai spus Cristina Balan.
Pe parcursul acestui an, la nivelul Primariei au fost înregistrate înca 151 de cereri de acordare a unei locuinte, în conditiile în care în evidentele institutiei exista alte câteva mii de dosare depuse de-a lungul anilor (si actualizate anual).
„Repartizarea locuintelor se efectueaza în ordinea stabilita prin listele de prioritate aprobate anual, în limita spatiilor locative disponibile pe parcursul anului – fond ce se compune din locuinte nou construite si cele care se elibereaza din fondul locativ existent. Ritmul de disponibilizare a locuintelor nu poate fi anticipat”, a adaugat Cristina Balan.
Astfel, cei care depun cereri pentru o locuinta trebuie sa astepte ca Primaria sa construiasca noi blocuri sau sa fie reziliate contracte cu actuali chiriasi.