Publicitate

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativa de modificare a Legii 75/1994, prin care este sanctionata cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei adaugarea de inscriptii si simboluri ilegale pe drapelul României în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.
În iunie 2023, Legea 75/1994 a fost completata la art.1, alin.3 cu prevederea potrivit careia „Pe drapelul României nu pot fi adaugate alte inscriptii si simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”, iar noua propunere legislativa, initiata de senatorul PNL Nicolae Ciuca si deputatul PNL Gabriel Andronache, instituie sanctiuni pentru aceasta fapta.

„Cetatenii sunt datori sa manifeste respect fata de drapelul si imnul national al României, sa nu comita niciun act prin care s-ar aduce ofensa acestora. Încalcarea interdictiei de la art 1, alin. 3 se constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 lei de catre agentii constatatori din cadrul Politiei Române si ai Jandarmeriei cu respectarea dispozitiilor OG 2/2001”, stipuleaza proiectul de act normativ adoptat, luni, de Senat.

Potrivit expunerii de motive, „pângarirea drapelului României ca simbol national prin atasarea de însemne peste culorile nationale constituie o abatere grava de la ordinea publica si trebuie sanctionata proportional cu amenda în cuantum ridicat pentru a descuraja astfel de fapte antisociale” Propunerea legislativa de modificare a art. 20 din Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului National si folosirea sigiliilor cu stema României de catre autoritatile si institutiile publice va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional în acest caz.

Senatorul Diana Iovanovici Sosoaca s-a pronuntat împotriva arborarii altor drapele alaturi de cel al României, iar senatorul UDMR Tanczos Barna a subliniat ca „steagul Tinutului Secuiesc, simbol al Tinutului Secuiesc din România, va fi arborat în continuare în conditiile legii de catre aceasta comunitate”. Dupa aceasta interventie, Sosoaca a protestat în sala plenului precizând ca Tinutul Secuiesc nu exista, fiind necesara întreruperea pentru 5 minute a sedintei de plen. AGERPRES

 

Citește toată știrea

Senat: Amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru adăugarea de inscripţii şi simboluri ilegale pe drapelul României
Publicitate