Publicitate

Comisia juridica a Senatului a acordat marti, în unanimitate, raport negativ unei initiative legislative de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, si înlocuirea sanctiunilor penale cu pedeapsa contraventionala cuprinsa între 1.000 si 3.000 de lei.
Propunerea legislativa este initiata de un grup de deputati neafiliati, membri ai REPER.

Deputatii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor sa fie folosite pentru finantarea programelor nationale de prevenire si asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri.

„Proiectul nu este menit sa sustina consumul de droguri, ci sa-l combata. (…) Hai sa lasam zeci de mii de cadre MAI, ca atunci când vor identifica pe cineva pe strada ca având asupra lui canabis în limita a trei grame, sa aplice o amenda usturatoare, iar cei 14 procurori, care acum se ocupa de mii de dosare, sa poata sa se focalizeze asupra traficului. Trebuie sa încurajam DIICOT sa îsi faca treaba combatând traficul”, a spus deputatul Andrei Lupu, în sedinta Comisiei juridice.

Vlad Zaha, prezentat de Andrei Lupu ca criminolog specializat la Oxford în combaterea traficului de droguri, a explicat ca in alte tari „prohibitia totala a drogurilor a esuat”.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Cristian-Augustin Niculescu-Tâgârlas, considera ca proiectul are, ca tehnica legislativa, „foarte multe sincope”.

„Eu nu pot sa sustin, în România zilelor de astazi, ca tineretul, pentru o simpla contraventie, sa poata consuma si detine pâna pâna la trei grame. (…) Eu nu vreau sa-mi asum asupra tineretului si a starii natiunii mele a astfel de situatie”, a adaugat Tâgârlas.

Propunerea legislativa va intra în dezbaterea plenului Senatului, prim for sesizat în acest caz. AGERPRES

Citește toată știrea

Senat: Raport negativ propunerii legislative de dezincriminare a posesiei de canabis, în limita a 3 grame
Publicitate