Publicitate

Când o despartire poate deveni problematica? Este perfect normal ca atunci când cineva care trece printr-o despartire sa se simta trist sau furios. Dar daca gândurile sau emotiile devin prea intense, atunci poate ca ar fi bine sa tii cont de câteva lucruri pentru a te asigura ca treci cu bine prin aceasta experienta.
Psihoterapeutul iesean Mioara Claudia Rusu (FOTO) a descris reporterilor „Ziarul de Iasi”, raportându-se la experientele unor tineri din cabinet, pâna unde poate duce o despartire, respectiv cum pot fi gestionate anumite situatii.

„Persoanele care trec printr-o despartire pot simti suparare sau furie intensa. Pot trai sentimentul de a ramâne neconsolati, izolati sau abandonati, de multe ori chiar rusine sau umilinta. Pentru ca de cele mai multe ori despartirea creeaza un sentiment puternic de anxietate, exista tendinta de a îneca aceasta suferinta în consum de substante si de aceea se poate ajunge la probleme de dependenta. Starile de tristete prelungita pot duce la episoade depresive si poate aparea fie ideatia de omucidere (persoana parasita se gândeste sa îi faca rau fostului partener), fie ideatia de sinucidere”, a declarat specialistul. 

Ce a dus la ruptura?

Persoanele care trec prin despartiri pot avea si gânduri sinucigase. Gândurile de sinucidere sunt un semnal de avertizare. Dupa cum a subliniat psihoterapeutul, ele sunt un semn de deteriorare a sanatatii mintale si nu au niciodata o singura cauza. 

„De obicei, persoanele care iau în considerare sinuciderea, se confrunta cu o acumulare de probleme si dificultati în viata lor.

«Aveam toate aceste gânduri amestecate în cap. Voiam pur si simplu sa scap de durerea emotionala. Nu stiam ce sa fac. Am fost mereu suparata în acea perioada si prietenii si familia mea nu si-au putut da seama de ce. O colega a simtit ca e ceva în neregula cu mine si mi-a recomandat sa vorbesc cu cineva ca sa recâstig controlul asupra vietii mele», mi-a povestit Maria”, a adaugat Mioara Claudia Rusu. 

Mai mult, este indicat sa analizezi ce anume a dus la despartire. 

„Printre factorii cei mai des mentionati pot fi disparitia sentimentelor la care se ajunge din cauza certurilor frecvente, violenta, probleme de comunicare, dar si faptul ca partenerii din cuplu nu au avut sau nu mai au obiective comune. Însa cel mai dureros motiv pare sa fie pierderea conexiunii emotionale cu celalalt”, a precizat aceasta.

„Sa ai grija de tine”

Exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a te proteja si a-ti recapata echilibrul atunci când ai gânduri de sinucidere, o strategie utila ar fi, asa cum recomanda Mioara-Claudia Rusu, realizarea unui plan de siguranta. 

„Este un ghid simplu si practic pentru a trece peste momentele dificile, cu informatii utile despre cum sa fii în siguranta si sa tii sub control gândurile suicidare.

«Am început sa am gânduri sinucigase într-o perioada în care eram cu adevarat stresata. Plângeam mult si eram complet dezorganizata. De-a lungul timpului, am gasit modalitati de a-mi gestiona stresul si de a ma simti mai bine. Acum, daca trec printr-o perioada dificila, stiu cum sa previn aparitia lor», mi-a spus Diana”, a mentionat specialistul.

Vorbeste despre suferinta din dragoste cu cei dragi

În plus, sa ceri ajutor de la familia si prietenii tai nu este întotdeauna usor. Exista diferite moduri de a face acest lucru. 

„Oamenii care se gândesc la sinucidere tind sa se izoleze si sa încerce sa-si rezolve singuri problemele. Dar asta poate fi obositor si confuz. Indiferent prin ce treci, cineva, undeva, te poate ajuta. Important este sa identifici oamenii la care poti apela pentru ajutor si sa le ceri sprijin în momentele grele.

 «Mi-era prea rusine sa le spun prietenilor si familiei despre gândurile mele de sinucidere. Am fost atât de usurat când sora mea m-a întrebat daca ma gândeam la sinucidere. Ea nu m-a judecat. Ea a vrut doar sa ma fac mai bine. Mi-a spus ca sunt important pentru ea si ca nu vrea sa mi se întâmple nimic. Asta mi-a dat motivatia sa cer ajutor», a zis Dan”, a conchis aceasta.  Asadar, una din cele mai importante abilitati în procesul de vindecare este aceea de a cere ajutor.

Citește toată știrea

Sfaturile unui psihoterapeut pentru cei care trec printr-o despărţire, urmată de furie sau gânduri sinucigaşe
Publicitate