Publicitate

Procesul celebrei Shakira pentru evaziune fiscala de aproape 14,5 milioane de euro începe luni la Barcelona, unde procurorii cer o pedeapsa de peste opt ani de închisoare, relateaza AFP.
Artista columbiana, în vârsta de 46 de ani, a fost citata la ora 09:00 GMT la un tribunal din metropola catalana, unde a locuit ani de zile cu fostul fotbalist Gerard Piqué înainte de despartirea lor foarte mediatizata de anul trecut.

Cu toate acestea, un acord de ultim moment cu procurorii – în baza caruia Shakira si-ar putea recunoaste vinovatia si ar plati o amenda consistenta în schimbul unei suspendari a procedurilor – este înca posibil.

Contactata de AFP, apararea cântaretei, care a declarat anul trecut ca un proces este o „chestiune de principiu” pentru a-si apara nevinovatia, a precizat ca nu s-a ajuns înca la un acord cu parchetul, dar ca acesta ramâne teoretic posibil „pâna în ultima clipa”.

Parchetul a acuzat-o pe Shakira ca nu si-a platit impozitele în Spania în 2012, 2013 si 2014, desi, potrivit procurorului, a locuit în tara mai mult de 183 de zile pe an în perioada respectiva, pragul peste care o persoana trebuie sa fie considerata rezident fiscal.

Procurorul a cerut o pedeapsa de opt ani si doua luni de închisoare si o amenda de 23,8 milioane de euro.

Cântareata neaga categoric aceste acuzatii, iar avocatii ei spun ca, desi artista a început o relatie cu Piqué în 2011, nu a încetat niciodata sa calatoreasca în lume datorita carierei sale.

Shakira sustine ca s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârsitul anului 2014, înainte de a-si transfera resedinta fiscala din Bahamas în Spania în 2015, chiar înainte de nasterea celui de-al doilea copil al sau. „Autoritatile fiscale au vazut ca aveam o relatie cu un cetatean spaniol si au început sa saliveze”, a sustinut ea anul trecut într-un interviu acordat revistei ELLE.

„Nu datorez nimic” fiscului „si sunt sigura ca am suficiente dovezi pentru a-mi sustine cazul si pentru a ma asigura ca instantele de judecata se vor pronunta în favoarea mea”, a declarat cântareata, care a platit deja 17,2 milioane de euro fiscului pentru a-si regulariza situatia. În aceasta vara, parchetul a lansat un alt dosar împotriva cântaretei, care s-a mutat la Miami împreuna cu copiii ei dupa ce s-a separat, pentru o alta evaziune fiscala, din 2018, estimata la sase milioane de euro.

METODE INACCEPTABILE

Procesul urmeaza sa dureze pâna la jumatatea lunii decembrie, având aproape 120 de martori. Pentru a sustine acuzarea, anchetatorii fiscali au disecat viata privata a vedetei, interogându-i vecinii, verificându-i conturile de pe retelele de socializare, monitorizându-i cheltuielile în saloanele de coafura din Barcelona sau în clinica în care a fost tratata în oras pentru sarcina sa în 2012/2013.

Acestea au fost „metode inacceptabile”, potrivit avocatilor Shakirei, care au vazut numele ei aparând în „Pandora Papers”, o vasta ancheta jurnalistica publicata la sfârsitul anului 2021 si care acuza câteva sute de celebritati ca ar avea active ascunse în societati offshore. Reper al muzicii pop latino, Shakira a fost recent în centrul atentiei pentru despartirea sa dificila de Piqué, pe care a povestit-o în „Bzrp Music Sessions, Vol. 53”.

Aceasta colaborare cu argentinianul Bizarrap a devenit un hit mondial, care a câstigat joi un Grammy Latino pentru cântecul anului si ale carui versuri fac referire si la „datoria ei fata de fisc”.

„Persoane din echipa mea au încercat sa ma convinga sa schimb versurile, dar eu nu sunt diplomat al ONU”, a declarat saptamâna aceasta pentru revista spaniola ¡Hola! În afara de Shakira, multe alte celebritati au avut probleme cu fiscul spaniol în ultimii ani, printre care fotbalistii Cristiano Ronaldo si Messi, care au fost condamnati la pedepse de mai putin de doi ani de închisoare pe care nu au fost nevoiti sa le execute deoarece cazierul lor judiciar era curat.

Piqué, la rândul sau, a fost condamnat în 2016 pentru evaziune fiscala legata de drepturile sale de imagine si a fost obligat sa restituie autoritatilor fiscale peste 2,1 milioane de euro.

 

 

 

Citește toată știrea

Shakira, în faţa justiţiei spaniole pentru evaziune fiscală de aproape 14,5 milioane de euro
Publicitate