Publicitate

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca pentru inflatia crescuta în România este Vladimir Putin si razboiul pe care îl duce împotriva Ucrainei, iar impactul este unul global, nu afecteaza doar tara noastra. Seful statului a adaugat ca Guvernul României a luat si va lua masuri în continuare pentru a ameliora efectele inflatiei. El a mai sfatuit oamenii sa îsi cheltuie banii chibzuit.
„Dati-mi voie sa raspund într-un cadru mai larg. Inflatia e un factor si am toata încrederea ca Guvernul va lua masurile care se impun. Dar haideti sa vedem de ce am ajuns aici, inflatia, preturile la energie, asta s-a întâmplat nu pentru ca nu si-a facut cineva treaba. Vor fi aceste probleme în plan global. Toate acestea au o singura cauza si ea e razboiul lui Putin împtriva Ucrainei. Guvernul României poate sa amelioreze impactul acestei crize si sa ajunte consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici. Problemea e una globala si în SUA inflatia se apropie de 10- si în tari din Europa. Am avut aseara o discutie cu premierul, mi-a prezentat masurile pe care le planifica ei. Trebuie sa fim foarte realisti, crizele nu se vor termina mâine, iar situatia se va complica. Se gasesc anumite solutii, dar nu e cazul sa încercam sa aruncm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin care a declansat acest razboi împoriva Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi dupa vizita la Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, cu prilejul Zilei Internationale a Asistentului Medical, despre inflatia record de 13,8 anuntata miercuri de catre INS.

Chestionat cum resimte efectele cresterii inflatiei si daca cheltuie mai putini bani, seful statului a raspuns: „Eu cred ca e o încercare grea prin care trecem. Cred ca toata lumea va resimti. Gânditi-va ca platim mai mult pentru benzina, motorina si trebuie sa fim mai atenti cum cheltuim si ce cheltuim. Se discuta despre anumite compensari la pensii si salarii, însa trebuie sa fim constienti de faptul ca acest razboi va crea crize, în perioade de criza e bine sa judeci de doua ori ce faci si cum cheltui banii”.

Guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu, a afirmat, joi, ca din iulie 2021 s-a înregistrat o crestere extrem de rapida a preturilor, mentionând ca în spatele acestei cresteri se afla cele legate de costurile de productie, în special a costurilor cu energia. „România nu mai este pe locul 1 la inflatie în Uniunea Europeana, avem vreo 7-8 tari înaintea noastra, inclusiv tari din zona euro”, a aratat el. Isarescu a precizat ca România are o economie deschisa, iar cresterile de preturi se resimt. „Daca vrei sa protejezi cu subventii trebuie sa ai o situatie fiscala solida. Nu este cazul României. Avem o problema fiscala de ani buni, fiscal bugetara, si nu avem de unde sa mai reducem impozite sau sa acordam ajutoare si sprijinul acestora, schemele de compensare s-au facut cu anumite costuri”, a adaugat el.

 

 

Citește toată știrea

Singurul vinovat în opinia lui Iohannis pentru inflaţia din România este Putin. Nimic despre Ciucă sau Ciolacu
Publicitate