Publicitate

Românii încep sa fie mult mai atenti si prudenti în ceea ce priveste alte tipuri de cheltuieli care pot afecta bugetul familiei, de exemplu cu vacante sau iesiri în oras. 2 din 3 români îsi urmaresc bugetul si tin evidenta veniturilor si cheltuielilor, iar cei vârstnici sunt mai atenti decât cei tineri, arata un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
”Pentru 25,52- dintre români, cheltuielile cu locuinta ocupa 40-60- din venituri. În acest context, românii încep sa fie mult mai atenti si prudenti în ceea ce priveste alte tipuri de cheltuieli care pot afecta bugetul familiei (ex. vacante, iesiri în oras etc.)”, rezulta dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro

66,43- dintre respondenti declara ca obisnuiesc sa-si urmareasca bugetul lunar, numarul acestora fiind în crestere (cu circa 3-) fata de primul trimestru al acestui an. Ponderea este mai ridicata – circa 75- – în rândul celor mai înaintati în vârsta (peste 55 de ani), iar tinerii îmbratiseaza mai greu acest obicei – doar 55- din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-si urmari bugetul în mod frecvent.

Pentru a veni în sprijinul românilor care vor sa îsi gestioneze în mod responsabil bugetul, CEC Bank a lansat pachetul de cont bancar ”Grija completa” care ofera servicii complete pentru operatiunile de zi cu zi (card, internet si mobile banking, conturi în euro si lei), cu zero comisioane în primul an, dar si un depozit cu depuneri ulterioare, cu dobânda de 7,2- pe an.

Cheltuielile cu casa au o pondere semnificativa în veniturile românilor. Pentru 25,52- dintre români, aceste cheltuieli reprezinta 40-60- din venituri. Tinerii sub 25 ani au cheltuieli minime cu locuinta: 24- dintre acestia aloca sub 20- din venituri, o posibila explicatie fiind faptul ca multi prefera sa locuiasca în continuare cu parintii.

Desi ne-am astepta ca cei cu venituri mai mici sa fie mai atenti în ceea ce priveste cheltuielile, datele sondajul arata contrariul: doar 61,88- dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / luna au obiceiul sa-si urmareasca bugetul de venituri si cheltuieli, cifra sub media de 66,43- la nivel de populatie. La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe luna) sunt cei mai atenti cu bugetul (72,55- dintre ei sunt atenti la costuri).

Digitalizarea din sistemul bancar, pe lânga faptul ca a dus la aparitia unor facilitati moderne de plata, a devenit si un instrument util în ceea ce priveste urmarirea cheltuielilor lunare. Pentru a tine evidenta facturilor lunare, 48,74- dintre români platesc cu cardul sau contul bancar, 11,79- doar în unele luni, 14,95- rareori fac acest lucru, în timp ce 24,51- declara ca nu fac plata cu cardul sau contul bancar pentru a tine evidenta facturilor.  

38,96- dintre români folosesc serviciile de internet banking si mobile banking saptamânal (cei mai multi dintre acestia câstiga peste 5000 lei/ luna – dublu fata de media înregistrata la nivelul populatiei), 24,66- ocazional pentru activitati bancare, în timp ce 25,52- dintre cei chestionati utilizeaza portofelele digitale Google Pay/Apple Wallet, direct din telefon, pentru plata produselor cu cardul (tinerii sub 25 ani înregistreaza cele mai mari valori – 46,97-, aproape dublu fata de media înregistrata la nivel de populatie). 

Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un esantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenti din toata tara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 55,43- dintre respondenti sunt salariati, 43,78- au declarat venituri între 2.500 lei si 5.000 lei, 34,22- au vârste cuprinse între 25-40 ani, iar 39,04- au studii superioare.

CEC Bank este institutia financiara cu cea mai lunga traditie din România. Fondata în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale si unitati teritoriale si cu active de peste 53,3 de miliarde lei, la sfârsitul primului semestru din 2022.

CEC Bank este o banca universala pe piata româneasca si ofera produse si servicii persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de terminale ATM si POS, internet banking, mobile banking si magazinul virtual CEC-IN, unde pot fi accesate produse si servicii bancare 100- online.

Citește toată știrea

SONDAJ: Românii cu venituri mari sunt mai atenţi cu bugetul decât cei cu venituri mici
Publicitate