Publicitate

Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, a participat, joi, la conferinta de lansare a „Raportului privind nivelul de literatie al elevilor din România”, elaborat de BRIO (Platforma Digitala pentru Îmbunatatirea Performantelor Scolare), el declarând ca începând cu septembrie 2023, sistemul de educatie din România va functiona pe cu totul si cu totul alte baze.
”Competentele de literatie sunt esentiale pentru parcursul educational al unui elev si, mai apoi, sunt exprem de importante pentru dezvoltarea adultilor”, a spus ministrul în prezentarea sa. 

Sorin Cîmpeanu a aratat ca, pentru a aprecia corect aceste competente de literatie, în scopul adoptarii acelor masuri care sa îmbunatateasca aceste competente, e nevoie de o evaluare standardizata. 

”Standardizarea evaluarii este un deziderat care treneaza de mult timp. Tot de mult timp stim ca avem probleme din perspectiva competentelor de literatie, din perspectiva alfabetizarii. Ne spun de testele PISA, rezultatele la evaluarea nationala, ne-o spun universitatile care deplâng nivelul scazut de alfabetizare, îndeosebi alfabetizare stiintifica, în rândul absolventilor de învatamânt preuniversitar”, a mai spus ministrul Educatiei. 

El a afirmat ca ”rezultatele sunt triste”. ”Pe de alta parte, însa, avem o serie de oportunitati. Prima dintre ele se numeste România Educata, care se concentreaza foarte mult nu numai pe componenta de evaluare ci pe componenta de constructie a unui curriculum care sa genereze acele competente care, în momentul în care sunt evaluate, sa ne arate ca suntem într-o situatie mult mai buna decât cea prezentata”, a explicat ministrul, aratând ca România Educata va fi pusa în practica conform termenelor stabilite.  ”Va spun ca în septembrie 2023, sistemul de educatie din România va functiona, începând cu septembrie 2023, nu mai este mult, pe cu totul si cu totul alte baze. Aceasta este oportunitatea esentiala”. a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educatiei a mentionat ca o alta oportunitate este aceea a conjugarii, fara precedent, a eforturilor, resurselor din mediul public si mediul privat. ”Nu tin minte, desi am mai trecut prin MInisterul Educatiei, sa fie existat atât de mare deschidere spre cooperarea între Ministerul Educatiei si cei care aveti lucruri de spus în domeniul educatiei. 

 

Citește toată știrea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, vorbeşte despre schimbări majore în educaţie din 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate