Publicitate

Sorin Cîmpeanu a anuntat ca a decis, ”din proprie initiativa”, sa demisioneze din functia de ministru al Educatiei. El era de la începutul saptamânii în centrul unui scandal de plagiat. Jurnalista Emilia Sercan a dezvaluit ca fostul ministru si-a trecut numele pe un curs care în trecut fusese conceput de un colectiv de profesori. A contribuit si el la unele capitole, dar nu în totalitate asa cum a pretins acum.
”A fost o sansa si o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învatamânt”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca ” omul care construieste” si nu unul ”care darâma”. ”Proiectele legilor România Educata reprezinta cea mai buna sansa pentru o educatie asa cum cred ca ne dorim cu totii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educatie de calitate, vor fi si mai multi oamenii care nu percep continuturi si nu înteleg adevaratul sens al cuvintelor”, a sustinut el.

”Am decis, din proprie initiativa, sa demisionez din functia de ministru al educatiei. A fost o sansa si o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învatamânt. Am preluat mandatul de ministru nu pentru ca nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam si una si alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorinta de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criza sanitara fara precedent si am luptat pentru ca în toata acea perioada elevii sa mearga la scoala cu prezenta fizica. Am militat în mod constant si am asigurat cadrul legal pentru ca finantarea educatiei sa creasca”, a aratat Cîmpeanu, joi seara, într-o postare pe Facebook.

El a adaugat ca în mandatul sau a facut schimbari care au pus bazele reformei “România Educata”, enumerând:

”1. un sistem de educatie timpurie integrat, prin preluarea creselor în sistemul de învatamânt;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigura suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învatamânt; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educatie, iar acum educatia are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Pâna acum am contractat si sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului scolar – prima runda (1,14 miliarde lei) si toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universitatilor românesti (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de director în scoli;

4. marirea burselor elevilor;

5. recunoasterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontarii integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformarii planurilor-cadru si curriculumului aferent – o schimbare atât de mult asteptata;

8. extinderea programului Masa calda în scoli de la 150 de unitati la 450 de unitati de învatamânt;

9. introducerea învatamântului dual la nivel universitar;

10. internationalizarea universitatilor românesti prin reglementarea diplomei joint degree”.

Cîmpeanu a adaugat ca a elaborat proiectele Legilor “România Educata” si a parcurs procedura de dezbatere publica, în urma careia a finalizat cele doua proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa raspunda pe deplin asteptarilor si nevoilor reale ale societatii.

”Sunt omul care construieste si nu sunt omul care darâma! Cu totii avem obligatia sa contribuim si sa sustinem reforma în educatie! Cred în România Educata si voi sustine Legile “România Educata” din calitatea mea de profesor, de rector si de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezinta cea mai buna sansa pentru o educatie asa cum cred ca ne dorim cu totii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educatie de calitate, vor fi si mai multi oamenii care nu percep continuturi si nu înteleg adevaratul sens al cuvintelor. Le multumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa sustina educatia!”, a conchis Cîmpeanu.

Citește toată știrea

Sorin Cîmpeanu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei
Publicitate