O decizie din 2022 a Parlamentului României, gândita pentru încurajarea cadrelor didactice tinere care predau la UMF-uri sa ramâna în sistemul universitar, a adus si venituri substantiale pentru medicii care sunt si conferentiari sau profesori universitari, la Iasi si nu numai. Practic, în momentul de fata, un medic primar care este profesor universitar, atingând gradul de vechime necesar pentru partea de sus a grilei de salarizare, câstiga lunar exclusiv din salariile de baza de la spital si universitate peste 5.000 de euro. Iar daca are si functie de sef, ajunge si la 7.000 de euro/luna.
Ce s-a întâmplat pâna în 2022? Având functia de baza la universitate, unde erau platiti integral, conform gradului didactic detinut (asistent, lector, conferentiar sau profesor), medicii semnau un contract cu jumatate de norma cu unitatea medicala la care îsi desfasurau activitatea. Doar ca jumatate din salariul pe care-l primeau ca medic specialist sau primar era cel putin dublu fata de cel de asistent, lector sau conferentiar.
De aceea, explica sursele din UMF care au discutat cu „Ziarul de Iasi”, era greu de convins un asistent universitar sa continue si la catedra si sa nu renunte pentru a fi angajat plin la unitatea medicala.
În momentul de fata, medicii „UMF-isti” câstiga la fel de mult de la spital precum colegii lor care nu predau la universitate. Diferenta de 50- din salariul de baza este platita sub forma unei indemnizatii lunare, fiind valabila si pentru medicii stomatologi si farmacistii care lucreaza la un spital de stat si predau la UMF.
Singura diferenta majora o facea, înainte, functia de conducere: daca erai sef de clinica / sectie sau manager de spital, luai venit integral de la spital, chiar daca erai cu „functie plina” si la universitate. Prin urmare, totii sefii de clinica care nu si-au schimbat gradul didactic în ultimii ani au ramas cu venituri similare. Ele variaza în functie de veniturile suplimentare obtinute fie la universitate, fie la spital.
Sefii de sectie iau si peste 7.000 de euro
În acest material am încercat, consultând declaratiile de avere, sa eliminam veniturile din alte surse si sa le însumam pe cele din functiile de baza: medic si profesor. Pentru ca unele cadre didactice obtin venituri suplimentare prin participarea sau coordonarea proiectelor europene, în timp ce medicii fac venituri suplimentare si din contracte separate cu aceeasi unitate medicala, chiar si pentru garzi. Nu stim, însa, daca toti cei care au depus declaratii au facut aceasta separare în declaratiile lor.
Spre exemplu, prof.dr. Anca Trifan (foto – stânga), sef de sectie la Institutul de Gastroenterologie de la Spitalul de Urgente „Sf. Spiridon”, a câstigat în 2022 aproape 140.000 de lei de la unitatea medicala, si circa 237.000 de la UMF. Aproximativ 31.416 lei lunar, circa 6.300 de euro.
La fel, unul dintre cei mai cunoscuti medici ieseni, prof.dr. Diana Cimpoesu (foto – centru), medic-sef UPU-SMURD Iasi, a încasat circa 275.000 de lei de la unitatea medicala în 2022, si aproape 145.000 de la universitate. Cu un total de circa 420.000 de lei, înseamna 35.000 de lei lunar – 7.000 de euro. Aceasta a mai avut venituri suplimentare de la universitate, fiind managerul unui proiect european major, aflat în derulare.
Prof.dr. Florin Mitu (foto – dreapta), unul dintre cardiologii cei mai apreciati din Iasi, a avut venituri de aproape 174.000 de lei de la UMF în 2022 si 145.000 de lei de la Spitalul de Recuperare, unde este seful Sectiei Clinice de Recuperare Medicala Cardiovasculare. Asta înseamna aproximativ 319.000 de lei, circa 26.600 de lei, aproximativ 5.400 de euro lunar.
Un exemplu de medic primar, sef de sectie, care nu este profesor, ci conferentiar, deci cu un nivel salarial simtitor mai scazut în mediul universitar, este conf.dr. Cristian Statescu. Seful clinicii de Cardiologie medicala de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi a câstigat 126.000 de la unitatea medicala si 156.000 de la UMF, un total de 282.000 de lei, 23.500 de lei lunar, circa 4.800 de euro.
Toate aceste exemple se refera la cadre didactice care nu au fost afectate de legea de anul trecut, detinând deja functii de conducere în spitale.
Cresteri de 60.000 de lei în 2023
Cresterea nu este înca vizibila integral în declaratiile de avere ale medicilor ieseni, fiindca decizia de oferire a indemnizatiei în 2022 a intrat în vigoare începând cu luna mai 2022. Prin urmare, în veniturile declarate în 2022 se remarca o crestere de 25- în veniturile totale ale celor care cumuleaza si o functie universitara, si cea de medic.
Anul viitor, cresterile vor fi si mai vizibile. Ele variaza, în functie de gradul didactic si functia ocupata în spital, între 20.000 si 30.000 de lei pe anul anterior, echivalentul celor 25-. Pe 2023 se va dubla si vom vorbi de cresteri de 60.000 de lei, iar salariile vor fi peste 4.000 de euro în mâna chiar si pentru conferentiari.
Iasul este în topul acestor cresteri salariale. Sunt 407 cadre didactice de la UMF care si-au dublat veniturile încasate la spital începând cu mai 2022, odata cu modificarea legislativa. Exceptie facând, desigur, cei care ocupau o functie de conducere si nu au fost afectati de aceasta crestere. Mai multi sunt doar la UMF Bucuresti, 842 de cadre universitare, iar pe locul al III-lea este Clujul, cu 357.
„Asociatia Universitatilor de Medicina si Farmacie G6 UMF a militat mult pentru acest act normativ, deoarece legea vine sa încurajeze tinerii asistenti universitari sa ramâna în zona academica medicala. Pentru un asistent, sef de lucrari si chiar conferentiar este o crestere a venitului, de fapt, o recunoastere a activitatii pe care ei o desfasoara. Pentru ca, în afara de activitatea de a trata bolnavi, mai au si activitatea de a se ocupa de educatia medicala a studentilor”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iasi si presedintele Asociatiei G6 UMF, în 2022, când au fost anuntate maririle salariale.