Publicitate

Consacrat ca oras al începuturilor în istoria moderna a României, aici a luat fiinta primul teatru national, prima universitate, Iasul sarbatoreste astazi 110 ani de la inaugurarea ansamblului statuar închinat primului domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza.
Ziarul independent „Fulgerul” dedica în editia din 28 mai 1912 un spatiu amplu acestei mari sarbatori la care au participat zeci de mii de români veniti din toate colturile tarii si chiar de peste munti, din Ardealul care, pe atunci, facea înca parte din Imperiul Austro-Ungar.

Iata ce putem citi în coloanele gazetei iesene în articolul „Alexandru Ioan Cuza, Întâiul Domnitor al Românilor”:

„La 1831 fu trimis sa-si completeze studiile la Paris, unde lua bacalaureatul, se înscrise la facultatea de medicina, de unde se retrase neputând suferi disectiile, si se înscrise la facultatea de drept.

La Paris leaga prietenii cu tinerii Români ce-si faceau studiile si educatia în capitala Franciei. Acolo, ca si colegii sei, îsi însusi sentimentele de libertate, egalitate si fraternitate ce stapâneau întreaga lume franceza, sentimente pe cari tinerii Români reîntorsi în Tarile lor, luptara – si cu succes – sa le transplanteze în societatea româneasca”

Dupa o trecere în revista a perioadei din viata lui Cuza premergatoare evenimentelor din ianuarie 1859, care au dus la crearea statului român, aflam din ziar:

„În seara de 3 ianuar, membrii partidului national din Adunarea Nationala a Moldovei se întrunesc la locuinta lui C. Rolla de la Cabinetul de istorie naturala, pentru a se consfatui si a hotarâ pe candidatul lor la domnie.

Neputând cadea de acord, ei vor sa se împrastie. Atunci – dupa unii Lascar Rosetti Raducanu, dupa altii Pisoschi – le închide drumul si le spune ca nu vor esi din acea încapere pâna nu vor lua o hotarâre definitiva.

Se propune candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care nici nu era fata la acea întrunire, si se primeste.

Procesul verbal încheiat an acea sara fu trimis si celorlalti deputati ai partidului national, cari lipseau de la întrunire, între cari era si Mihail Kogalniceanu. Ei adera la hotarârea luata si subscriu procesul verbal.

Cuza, care nu urmarea aceasta candidatura, când i se aduse faptul la cunostinta, îl lua mai întâi drept o gluma.

Mai mult, pe vesteaiasului

Citește toată știrea

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Centru împlinește azi 110 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate