Un proiect de lege prin care se limiteaza numarul de ore pe care studentii îl pot petrece zilnic la facultate a fost depus recent în Parlament de o senatoare USR. Sen. Silvia Dinica a precizat într-un comunicat de presa ca proiectul a pornit de la un caz real, al studentilor de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi (UMF), unde sute de studenti au reclamat, pe lânga cresterea taxei pentru programul de licenta, ca au cursuri si pâna la 12 ore pe zi.
Având în vedere ca numarul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30, iar studentii pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi, propunerea legislativa nu ar afecta procesul educational în mod negativ, ci doar ar determina conducerea institutiilor de învatamânt sa realizeze un orar de cursuri incluziv, care sa asigure respectarea drepturilor sociale ale studentilor, dupa cum a mentionat Silvia Dinica.
„Acest exemplu de esec al legislatiei existente de a proteja drepturile studentilor, dar si de a permite un acces facil la studii universitare, nu este unic. De aceea, consider necesar ca studentii sa nu poata fi obligati sa petreaca mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât sa se poata face activitati suplimentare, fie ca vorbim de un loc de munca, fie de un hobby sau alta activitate extracurriculara”, a spus senatoarea Silvia Dinica, citata într-un comunicat transmis de USR.
Ce spun studentii de la UMF
Reporterii “Ziarul de Iasi” au luat legatura cu o parte dintre tinerii care si-au exprimat în mod direct aceasta nemultumire, motivati fiind de orarul mult prea încarcat, din punctul lor de vedere.
Giorgiana Baltat, studenta în anul I la Farmacie, a precizat ca, într-o zi de vineri, de exemplu, sta 10 ore la cursuri, între acestea având doar o pauza de doua ore. Pe care o petrece tot la facultate, neavând timp fizic de a ajunge acasa, fie si pentru a mânca ceva.
“Vinerea începem la 07:30 si plecam la 18:30. Avem doar o pauza de doua ore, în care din cauza traficului alegem sa stam pe hol, tot la facultate… Si asa stam în total 12 ore aici. Mergem sa ne cumparam ceva de mâncare si cam asta e. Fiind în primul an de studii, dintre toate, programul mi se pare cel mai obositor. Daca nu stai aproape de universitate, adica prin Centru sau zona Garii, nu ai cum sa mergi acasa în pauza, mai rau te încurci cu aglomeratia. De exemplu eu stau cu chirie în zona Alexandru. Deci, daca am pauza aceea de doua ore este împartita asa: o ora de la 12:30 la 13:30, apoi înca o ora de la 15:30 la 16:30. Care ar mai fi rostul venirii acasa ? Si daca as face câte 40 de minute dus-întors pâna acasa, la fiecare ora de pauza, ce as face acasa în 20 de minute? Nu ai timp sa înveti pe parcursul zilei. Trebuie sa pierzi noptile sau weekendul pentru asta. De relaxare, munca sau dormit, nici nu poate fi vorba”, ne-a declarat Giorgiana Baltat.
Tânara: “Este vorba despre timp mort”
În relatarea sa, Giorgiana a pus accent pe programul haotic, nu pe dificultatea cursurilor, spunând ca reclama organizarea activitatii didactice, nu încarcarea pe ansamblu sau faptul ca Medicina este o facultate grea.
“Vreau sa fie clar, nu ne plângem de numarul orelor pentru ca nu stim noi în ce ne-am bagat ori alta…problema e agitatia, haosul, modul în care a fost gândit orarul. Fizic, emotional, nu ai cum sa înveti dupa atâtea ore . Ca tot am zis de ziua de vineri, oricât as încerca eu seara pe la 20:00 când ajung acasa sa învat, nu ai cum, esti buimac. Esti trezit de la 06:00 ca sa ajungi la 07:30. Credeti-ma ca toti stim si suntem constienti de profesia pe care ne-am ales-o, însa nu e normal sa fie asa. Îmi place ceea ce fac, îmi place stilul de viata mai antrenant, îmi place domeniul pe care l-am ales, dar nu pot învata în jumatate de ora prin pauze sau cafenele. În concluzie, este vorba despre un timp mort”, a mentionat tânara.
Cursuri multe si la Medicina Generala
Studentii seriei A de la specializarea “Medicina Generala” încep cursul de “Medicina Interna” martea, de exemplu, tot de la 07:30. Fara nici macar o pauza, acestia se prezinta la “Pediatrie” sau “Chirurgie Pedriatrica” si “Endocrinologie”, ca mai apoi sa încheie ziua la ora 17:30, iarasi cu “Pediatrie”.
Astfel, viitori medici petrec si câte 10 ore neîntrerupte la facultate. “Ideea este ca nu mai ai timp de nimic altceva, de mâncat sanatos, de învatat corect… Nu poti sa studiezi tot în weekend sau sesiune. Cum am mai spus, nu poate fi vorba de altceva… Unii spun ca vor sa munceasca ca sa îsi plateasca taxa, dar nu au cum. Nu poti nici macar part-time. Daca nu te ajuta familia cu bani, de unde platesti taxa?”, a mentionat Giorgiana.
Contactat de mai multe ori, rectorul UMF Iasi, Viorel Scripcariu, a mentionat într-un mesaj scris ca tinerii petrec timp la universitate atât cât este aprobat de Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS).
“Nu sunt disponibil momentan. Studentii stau «la ore», dupa cum spuneti dumneavoastra, exact atît cît este aprobat de ARACIS. Datele le gasiti pe site-ul UMF Iasi”, a declarat Viorel Scripcariu.