Publicitate

Consumul de alimente de tip fast-food poate duce la deficiente neurologice si cognitive mai târziu în viata, arata noi cercetari. Oamenii de stiinta de la Universitatea din California de Sud, Los Angeles, au analizat rezultatele de la zeci de studii desfasurate pe soareci. Astfel, acestia au descoperit ca o dieta bogata în calorii si grasimi (denumita „dieta Occidentala” în comunitatea stiintifica) a fost asociata cu o memorie mai precara, anxietate crescuta si alte probleme cognitive. Toate aceste probleme par sa fie total separate de efectele bine documentate ale dietei Occidentale asupra greutatii, metabolismului si sanatatii, potrivit analizei efectuate de cercetatori.
Lucrarea a fost publicata în jurnalul ”Frontiers in Neuroscience”. Asadar, cercetatorii sugereaza ca dieta poate avea un impact mult mai important asupra sanatatii si dezvoltarii neurologice decât am crezut pâna acum.

Dieta Occidentala a fost asociata cu abilitati cognitive mai reduse

Mai exact, analiza a dezvaluit ca soarecii care consumau o dieta Occidentala în timpul primelor etape ale vietii, care sunt mai importante pentru dezvoltare, sufereau de o anxietate mai accentuata si functii ale memoriei mai precare, indiferent de cât de mult au luat în greutate. Totodata, dieta a dus la o accentuare a comportamentelor similare dependentei, pe masura ce soarecii au început sa tânjeasca dupa alimentele bogate în grasimi si zahar. Mai mult, cercetatorii au observat si o scadere a comportamentelor sociale.
Ideea din spatele analizei este ca dieta Occidentala poate functiona ca un înlocuitor al „dietei americanizate” care este bogata în gustari, bauturi carbogazoase si alte alimente nesanatoase.

„Pe lânga faptul ca poate fi un indicator al obezitatii si disfunctiilor metabolice, consumul unei diete Occidentale a fost asociat cu abilitati cognitive mai reduse pe tot parcursul vietii. În special, consumul dietei Occidentale în primele etape ale vietii are consecinte negative asupra numeroase abilitati cognitive în timpul vârstei adulte”, au explicat oamenii de stiinta, citati de Futurism.

Studiile pe soareci pot fi un indicator rezonabil

Bineînteles, cea mai buna cale prin care pot fi testate efectele dietei asupra functiilor cognitive ar fi studierea oamenilor. Însa, cercetarile din domeniul nutritiei sunt cunoscute ca fiind extrem de dificile. Oamenii nu îsi amintesc mereu ce au mâncat si controlarea unei liste nesfârsite de variabile în functie de stilul de viata al fiecarui participant este aproape imposibil de realizat.

Asadar, în loc de cercetari umane, studiile pe soareci pot fi un indicator rezonabil (daca nu chiar perfect) al posibilelor riscuri asupra sanatatii noastre.

 

Citește toată știrea

Studiile arată că șoarecii care au consumat o dietă de tip fast-food au devenit tot mai proști

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate