„Taci si înghite” este denumirea unui preparat traditional românesc, fiind vorba despre o reteta veche, care era preparata în trecut de ciobani.
„Celebra si magnifica coptura transilvana, raspândita mai ales în tarile din sud – Bârsei, Fagarasului, Amlasului, Hategului”, este descrierea facuta de regretatul Radu Anton Roman, în cartea sa „Bucate, vinuri si obiceiuri românesti”.
Fiind vorba despre o mâncare care a luat nastere la stâna, ne putem imagina cât de gustoasa este, fiind puse împreuna ingrediente savuroase, precum smântâna, telemeaua, untul si slanina afumata.
Dintre ingredientele care dau gustul autentic al acestui preparat nu poate lipsi mamaliga, peste care se presara brânza din belsug.
Se crede ca denumirea preparatului a fost data astfel pentru ca este atât de gustos încât nu-ti mai vine sa vorbesti la masa.
În cartea „Bucate, vinuri si obiceiuri românesti”, Radu Anton Roman prezinta o varianta autentica a acestui preparat, fiind originar din Fagaras.
Reteta „Taci si înghite”
Ingrediente reteta „taci si înghite”:
500 g malai
200 g smântâna
1 litru lapte
200 g unt
6 oua
250 g telemea
cârnati, slanina (dupa preferinte)
Mod de preparare „taci si înghite”
Pentru prepararea acestui fel de mâncare, ingredientele vor fi asezate în straturi, fiind necesar un vas termorezistent.
Întâi de toate, se prepara o mamaliga mai moale, pentru care se va folosi malaiul, laptele si smântâna. Aceasta mamaliga nu este una simpla, pe care o cunoastem cu totii. Laptele si smântâna se pun într-o oala, împreuna cu putina sare, si se aduc la fierbere.
Dupa acest pas, se toarna malaiul treptat si se amesteca permanent, pâna când se obtine o mamaliga moale si fluida.
Vasul termorezistent se unge cu putin unt, apoi se adauga un strat de mamaliga calda. Peste mamaliga se pune putin unt, apoi se presara brânza.
Acum pot fi puse bucatele de cârnat sau slanina, rumenite usor în tigaie înainte, dupa care se întinde un alt strat de mamaliga. Dupa ce ultimul strat de mamaliga a fost bine nivelat, se va face, cu ajutorul unui polonic mai mic, sase gauri nu foarte adânci, în care vor fi adaugate cele sase oua.
Se rade deasupra brânza (sau cascaval) si se da la cuptorul încins la 180 de grade.
Dupa preferinte, brânza poate fi înlocuita cu cascaval, iar daca se doreste un preparat mai usor, mamaliga poate fi realizata din malai, apa si sare. Citeste mai mult pe antena3.ro.