„Am renuntat la autoturismul personal de mai bine de un an. În aceasta perioada, nu am facut mai mult de 30 de minute între doua puncte din spatiul construit al municipiului Iasi”, spune lectorul universitar Mihai Bulai, care este si prodecan al Facultatii de Geografie si Geologie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi. „Traiesc în orasul de 17 minute”, adaiga el. Secretul sau: bicicleta.
Prodecanul Mihai Bulai a postat un mesaj care încurajeaza mersul pe bicicleta chiar ieri, în una din cele mai groaznice zile pentru traficul iesean din ultimii ani. Iata mesajul sau:
«Am renuntat la autoturismul personal de mai bine de un an. În aceasta perioada, nu am facut mai mult de 30 de minute cu bicicleta între doua puncte din spatiul construit al Mun. Iasi pâna acum. Cel mai des fac 15 minute între A si B, plus 2 minute legat bicicleta de un copac din zona B. Traiesc în orasul de 17 minute.
Exista echipament de iarna pentru biciclete, mult mai ieftin ca la motociclete. Nu am racit niciodata din cauza mersului pe bicicleta, indiferent ca a fost ploaie, vânt, frig sau toate trei la un loc. Au fost doar 3 zile când a nins si nu am scos bicicleta. Am 7 rucsaci, pentru toate situatiile. Am carat din Tutora si 10 kg de materiale cu rucsacul si în schimb nu am mai fost la sala de fitness în acea zi.
Nu-mi place sa ma plimb cu bicicleta, îmi place sa ma plimb pe jos, caci vad multa lume de aproape. În schimb îmi place sa ajung repede oriunde cu bicicleta.
Cu ceva infrastructuri dedicate mobilitatii durabile am putea reveni la Orasul pentru Oameni, asa cum a fost el conceput initial. Degeaba mai punem o banda de masini la o strada existenta sau un pod peste un alt pod, caci traficul se va bloca la prima intersectie. Da, trebuie inele de autostrazi în jurul metropolei si bulevarde periferice. Nu ne vom opri însa niciodata din achizitionat autotuturisme personale, caci veniturile permit asta catre categorii din ce în ce mai largi si consideram ca ni se cuvine.
Sunt solutii si pentru locuitorii Zonei Metropolitane, prin transport intermodal coerent, prin tren + tramvai + autobuz + bicicleta pliabila. S-au gasit solutii de carat marfa cu cargo-bikes în centrele oraselor Deschise Pentru Pietoni (nu „Închise Pentru Masini” cum spun unii), toti s-au adaptat.
Trebuie o schimbare, nu mai putem investi miliarde de euro în infrastructuri conventionale, nu avem acesti bani, cel putin nu în România. Nu are sens sa ne împrumutam cu miliarde pentru ceva nesustenabil. Ar fi ideal sa investim direct în sustenabilitate, nu sa trecem neaparat prin anii 1970 ai Occidentului cu orase congestionate si smog peste tot. Nu ne permitem luxul de a face aceleasi greseli.
Îmi amintesc ca la o sedinta la Primarie acum vreo 10 ani am contrazis niste concetateni, ca pistele de bicicleta nu ar fi bune iarna, ca se aduna zapada, ca Iasul are dealuri, nu e Timisoara. Între timp au aparut biciclete electrice, ninsorile au plecat mai la nord si iarna nu prea mai vine.
Nu m-am autoeducat. Am preluat modelul acesta de mobilitate de la un prieten. Credeam ca bicicleta este pentru agrement de vara.»