Publicitate

Indolenta unui functionar a fost adusa ca argument în instanta în favoarea fostului sef. Fostul primar al comunei Oteleni a cerut anularea ordinului prefectului prin care fusese demis invocând faptul ca secretarul Consiliului Local a întârziat redactarea unui referat. Argumentul a fost respins fara discutii de judecatori.
Felician Gheraescu a fost demis luna trecuta ca urmare a unui control efectuat în 2019 de Agentia Nationala pentru Integritate. Edilul se aflase în stare de incompatibilitate întrucât votase în calitate de consilier local la mai multe sedinte ale CL, inclusiv la cea în care fusese desemnat primar interimar al comunei. Conform legii, încetarea de drept a mandatului unui ales local este constatata de prefect printr-un ordin emis dupa primirea de la secretarul CL a unui referat care atesta ilegalitatea comisa. Referatul trebuie redactat în termen de 10 zile de la constatarea starii de incompatibilitate.

Raportul ANI privind incompatibilitatea în care se gasea Gheraescu a fost atacat de acesta în justitie. La începutul lunii aprilie, dupa hotarârea definitiva a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, ANI a solicitat secretarului CL Oteleni redactarea referatului impus de lege. Referatul a fost emis însa abia pe 7 iulie, dupa numeroase insistente ale Prefecturii si ANI. În aceeasi zi, prefectul a emis si ordinul de demitere. Gheraescu a invocat în favoarea sa cele trei luni trecute între solicitarea ANI si redactarea referatului, durata care depasea cu mult termenul legal de 10 zile, dar si faptul ca referatul nu era motivat.

„În prezenta cauza, referatul secretarului general nu exista, întrucât nu se mentioneaza motivul legal de încetare a mandatului si nu se face o propunere de încetare a mandatului de primar al reclamantului. De asemenea, acesta a fost emis cu încalcarea termenului imperativ de 10 zile de la data intervenirii situatiei de încetare a mandatului de primar, termen stabilit de legiuitor în mod imperativ. În cazul de fata, având în vedere ca exista un referat al secretarului general nemotivat si emis cu încalcarea termenului imperativ de 10 zile, apreciaza ca acest aspect atrage si nemotivarea ordinului de constatare a încetarii de drept a mandatului de primar al reclamantului”, a argumentat primarul.

Argumentele fostului edil au fost respinse însa de magistratii Tribunalului iesean. Acestia au subliniat faptul ca secretarul CL era subordonat primarului, deci „tragerea de timp” era explicabila. „Nu se poate ignora împrejurarea ca reclamantul a avut calitatea de primar al UAT Oteleni, iar secretarul general al unitatii administrative se afla în raporturi de subordonare cu reclamantul. Termenul de 10 zile este stabilit de legiuitor pentru a obliga secretarul la îndeplinirea de îndata a aceste atributii legale si pentru a nu lasa la latitudinea acestuia modalitatea în care o va îndeplini.

Depasirea acestui termen poate atrage sanctionarea disciplinara si/sau penala a secretarului, dar în niciun caz nu înceteaza obligatia acestuia de a întocmi referatul în cauza. Un rationament contrar ar duce la lipsirea de continut a însasi legii, întrucât s-ar lasa la latitudinea unuei persoane, de regula subordonata celui al carui mandat trebuie sa înceteze îndeplinirea acestor formalitati”, au replicat judecatorii.

Citește toată știrea

Tentativă disperată: Primarul din Oţeleni a încercat să-şi salveze mandatul dând vina pe un subordonat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate