Publicitate

Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a subliniat ca titlul de Capitala Europeana a Culturii este, de fapt, o recunoastere a potentialului unui oras, iar faptul ca Timisoara va purta aceasta denumire în 2023 arata ca orasul în care valorile europene sunt respectate, exista diversitate si inovare. Fritz a precizat ca vor fi evenimente mari, în acest an, la Timisoara, iar unul dintre ele este prezenta actorului american John Malkovich care va juca într-o piesa de teatru, dar si expozitia Brâncusi care va începe în luna septembrie.
Dominic Fritz a declarant, sâmbata, în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, ca titlul de Capitala Europeana a Culturii este un titlu de onoare acordat de Comisia Europeana.

”Acest titlu este în primul rând un titlu de onoare dat de Comisia Europeana (…) o recunoastere a potentialului unui oras si a faptului ca aceste orase care detin titlul de Capitala Culturala spun ceva despre Europa de azi, despre cultura europeana, despre valorile europene. În acest sens, faptul ca Timisoara a fost ales, bineînteles ca înseamna ca putem sa aratam ca este un oras, o regiune în care de sute de ani traim valori europene, de diversitate, de respect, de inovare si prin asta este o sansa, o oportunitate strategica, as spune, pentru România, de a ne plasa din nou pe harta Europei si de a schimba radical narativul despre România în strainatate”, a declarat Dominic Fritz.

Acesta afirma ca, pentru el, ”mine miza este cu mult dincolo de cultura sau de anumite evenimente culturale”.

”Miza pâna la urma este una de tara si o o miza de greutate, de tara”, a mai declarat Dominic Fritz.

Întrebat cum vad oamenii din strainatate România, Dominic Fritz a precizat ca exista o imagine distorsionata despre tara noastra.

”Cei care nu au fost niciodata în România au o imagine cumva distorsionata sau o  imagine ramasa undeva în anii ’90. Oamenii îsi amintesc ca acolo a fost o revolutie, Ceausescu, în Germania toata lumea pronunta Ceaucescu, nici macar nu stiu sa pronunte numele. Au ramas în minte cu copii ai strazii, orfelinate, în cel mai bun caz cu Dracula. Cam astea sunt prejudecatile despre România, o tara saraca, ramasa în urma. Si tocmai de aceea socul pentru cei care vin”, a raspuns Fritz.

În ceea ce priveste Capitala Europeana a Culturii, edilul a dezvaluit ca vor fi peste 1.000 de evenimente la Timisoara, unele dintre ele mari, cum ar fi prezenta actorului american John Malkovich sau expozitia Brâncusi.

”O sa fie cred ca peste 1000 de evenimente în total, de la dans contemporan, la expozitii, la teatru, la concerte. O sa fie câteva high light-uri, adica câteva vârfuri care o sa atraga multi oameni. Si speranta noastra este ca o data atrasi de un vârf, se uita si la anumite proiecte si evenimente mai mici. Acum începem cu niste expozitii mari,  Adina Pintilie, care a câstigat Ursul de Aur la Berlin, care a avut pavilionul României la Bienala din Venetia, care aduce expozitia ei în Timisoara si asta pentru câteva luni, sigur va atrage multa lume. În septembrie o sa lansam cea mai mare expozitie Brâncusi din ultimii 50 de ani, în România. Si cred ca singura mare expozitie Brâncusi dincolo de… nu stiu, Paris si Bruxeles si Londra. Sunt lucrari de la Pompidou (Paris), de la Londra, din România, acuma nu stiu exact daca si din New York, dar este o expozitie serioasa cu lucrari serioase, care cu siguranta va atrage oameni specific pentru asta. Asta avem pe partea de expozitii. Nu putem sa expunem doar arta si cultura României, ci de aceea conceptul este sa cuplam de foarte multe ori un artist, un muzician, un actor, un regizor local sau din România cu un partener din Europa. Deci avem trupe de teatru din Europa care vin si  pun pe scena o piesa cu o trupa locala, la fel cu orchestre. Avem un eveniment mare tot în septembrie în care o sa fie peste 400 de de muzicieni pe scena într-una dintre cele mai mari opere de muzica, în care o sa vina o orchestra din din Germania. O sa vina Orchestre National de France, unde e Cristi Macelaru timisorean este dirijorul. Va veni John Malkovich sa joace o piesa de teatru”, a dezvaluit primarul Timisoarei.

Dominic Fritz spune ca îsi doreste ca si românii sa viziteze Timisoara în acest an, nu doar strainii.

”Avem si nume mari, dar pentru mine miza nu este neaparat sa facem acum chestii pe care le poti face o data. Atragi nume mari si asta este. Miza este sa folosim aceste vârfuri pentru a atrage lumea în Timisoara, apropo, nu doar din strainatate, ci si din România”, a subliniat Fritz.

Acesta a mai afirmat ca se asteapta ca anul acesta sa soseasca la Timisoara un milion de turisti.

”E greu de cuantificat, ca unii, nu toti (turistii), o sa o sa ramâna peste noapte. Eu zic între jumatate de milion si un milion de turisti, e o cifra realista. Cea mai importanta cifra însa pentru mine este câti turisti vor fi în 2024 si în 2025 cât se vor întoarce. Adica cât reusim sa folosim acest titlu pentru o dinamica pozitiva pe termen lung, nu doar pentru Timisoara, ci si pentru România”, a precizat edilul.

Primarul Timisoarei spune ca Primaria Timisoara s-a angajat sa aloce pentru partea de program cultural 20 milioane de euro, din care 5 milioane au fost cheltuiti  în ultimii doi ani.

Întrebat cum a colaborat cu ministrul Culturii, având în vedere ca acesta este de la PSD, Dominic Fritz (USR) a explicat ca ministrul a înteles miza strategica pentru tara.

”Eu cred ca domnul ministru a înteles miza strategica pentru tara. Acum si el a venit târziu ministru (…) Au fost momente în care faptul ca Primaria este la USR, Consiliul Judetean este la PNL si Ministerul Culturii este PSD a fost si o provocare politica, dar pâna la urma eu cred ca faptul ca suntem unde suntem acuma si arata ca exista un consens transpartinic, ca acest proiect, dincolo de  mize, politici locale, acest proiect are o importanta strategica pentru toata tara si de aceea merita toata sustinerea guvernului. Acum 2 saptamâni si domnul presedinte a anuntat ca da înaltul patronaj pentru programul cultural si cred ca si asta este un semnal ca toate fortele politice, dincolo de diferentele pe care le avem în viata de zi cu zi, stau în spatele acestui proiect”, a mai adaugat Dominic Fritz.

Citește toată știrea

Timişoara, Capitală Culturală: John Malkovich va juca o piesă de teatru. Se aşteaptă un milion de turişti
Publicitate