Publicitate

Regimul separatist de la Tiraspol a reactionat dupa ce, timp de 11 zile, în Republica Moldova s-a desfasurat în  exercitiul comun al militarilor moldoveni, români si americani denumit „Scutul de Foc – 2022”, eveniment despre care pretinsul ministrul de Externe transistrean, Vitalie Ignatiev, a spus ca nu va aduce normalizarea relatiilor Chisinau-Tiraspol.
„Aceste exercitii militare si faptul ca se aud explozii în apropierea zonei de securitate este întotdeauna un lucru negativ. Acest lucru nu poate normaliza situatia. Dimpotriva, acest lucru creaza tensiuni care nu sunt necesare. Nu e clar pentru ce sa zanganesti din arme mai ales în aceasta realitate geopolitica complicata si tensionata, în conditiile conflictului din Ucraina. Conducerea Republicii Moldova se ocupa si de militarizarea activa a tarii, adica se livreaza tehnica militara, anumite tipuri de armament. Si, desigur, provoaca neliniste intensificarea exercitiilor militare cu NATO, cu partenerul strategic al Republicii Moldova, România, si cu SUA. Aceste actiuni nu poarta un caracter pasnic si nu vor duce la normalizarea relatiilor”, a declarat Ignatiev.

În ultimii ani, militarii transnistreni si cei rusi au facut anual sute de actiuni si exercitii militare, inclusiv prin trecerea cu blindatele a râului Nistru.

Actiunile programate în cadrul exercitiului Scutul de Foc – 2022” fost urmarite de ministrul Apararii de la Chisinau, Anatolie Nosatîi, general de brigada Eduard Ohladciuc, seful Statului Major al Apararii al României, general Daniel Petrescu, comandantul Garzii Nationale a statului Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, general-maior Marvin T. Hunt.

La eveniment au mai participat si atasati militari acreditati în Republica Moldova si reprezentanti ai Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne de la Chisinau.

„Exercitiile de acest gen sunt un instrument important în procesul de pregatire a trupelor Armatei Nationale. În special, pentru ca ne dorim sa devenim si mai interoperabili cu partenerii nostri în cadrul misiunilor internationale de mentinere a pacii”, a declarat ministrul Apararii de la Chisinau, Anatolie Nosatîi.

„Scutul de Foc- 2022” s-a desfasurat în perioada 12-23 septembrie curent si a avut ca obiectiv perfectionarea abilitatilor subunitatilor participante si cresterea nivelului de interoperabilitate între armatele tarilor partenere într-un cadru multinational, specific misiunilor de mentinere a pacii.

„Scutul de Foc” face parte din planul de instruire al Armatei Nationale pentru 2022. Exercitiul este organizat anual, începând cu 2015.

Citește toată știrea

Tiraspolul, iritat de un exercițiu militar comun Republica Moldova-România-SUA
Publicitate