Publicitate

Purtarea anumitor tipuri de încaltaminte chinuie picioarele si determina cresterea riscurilor de deformare a acestora, de aparitie a durerilor cronice, a luxatiilor si a artritei. Aceasta boala, spun medicii, este cauzata de “stres” asupra cartilagiilor, de anumite lovituri suferite sau de simpla uzura a articulatiilor.
Se înscriu în categoria încaltamintei periculoase pantofii cu toc prea înalt sau prea subtire, balerinii si pantofii sport care nu stau bine pe picior. Pe de alta parte, pantofii sport nu ar trebui purtati decât atunci când facem sport pentru ca favorizeaza micozele.

Pantofii cu toc cauzeaza fisuri osoase

Tocurile înalte modifica postura, pun presiune asupra piciorului, a genunchiului si a articulatiilor, sporind astfel riscul de osteoartrita. Cu cât tocurile sunt mai înalte, cu atât glezna este fortata mai mult si creste riscul de luxatii sau fisuri osoase. Recuperarea medicala este, în acest caz, îndelungata.

Situatia este mai grava în cazul pantofilor cu tocuri înalte si subtiri sau “stiletto”, care sunt foarte periculosi pentru cele care îi poarta. În aceste cazuri, greutatea corpului are un singur punct de sprijin, si acela foarte firav.

“Fiind foarte instabili, riscul de luxatii sau de uzura a articulatiilor creste”, atrage atentia dr. Hillary Brenner, presedintele Asociatiei Medicilor Podologi din SUA.

Balerinii forteaza soldurile

”Balerinii, nefiind înclinati, nu ofera niciun fel de suport talpii, ceea ce forteaza nu doar glezna, ci si genunchii, soldurile si spatele. În timp, încaltamintea plata purtata regulat poate duce la aparitia fasciitei plantare”, sunt de parere specialistii podologi americani.

Fascia plantara este un ligament ce uneste calcâiul cu degetele si formeaza arcul piciorului. Pantofii plati uzeaza si inflameaza acest ligament, provocând dureri la nivelul calcâiului în timpul mersului si nu numai.

Daca nu puteti renunta la balerini, folositi sustinatori plantari personalizati sub talpi pentru a reduce presiunea si pentru a mentine piciorul usor arcuit.

Pantofii sport nu trebuie purtati în permanenta

Piciorul se obisnuieste repede cu confortul si greutatea mica a pantofilor de sport. El se simte atât de bine încât, de prea mult purtat, uita total sa-si mai foloseasca propriile calitati de amortizare a socurilor.

Pantofii sport nu stimuleaza tesuturile plantare ce permit amortizarea impacturilor. Se ajunge la platfus, iar recuperarea este imposibila.

În plus, apar si dureri si pozitionari gresite ale degetelor de la picioare, conducând la tendinite.

În afara de problemele legate de statica, picioarele mai si transpira favorizându-se astfel dezvoltarea micozelor. ”Pantofii de oras, care îmbina confortul cu sustinerea piciorului, trebuie sa fie prima alegere, adica cei care au un toc de 4-5 cm”, recomanda Asociatia Medicilor Podologi din SUA.

De ce apar monturile

În ceea ce priveste legatura dintre monturi (o umflatura dureroasa la baza degetului mare, care face ca degetul sa capete o forma care nu este naturala) si pantofii purtati, specialistii podologi tin sa precizeze ca o încaltaminte strâmta agraveaza evolutia lor, însa acestea au si alte cauze. “Jumatate dintre femeile cu monturi nu au purtat deloc tocuri, de aceea aceste cazuri pot fi inclusiv de natura hormonala”, adaugat dr. Hillary Brenner.

 

Citește toată știrea

Tocul prea înalt sau lipsa lui se încadrează la încălțăminte periculoasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate