Publicitate

O eventuala revenire a Marii Britanii în Uniunea Europeana, de unde ea a iesit dupa referendumul privind Brexit-ul din 2016, nu va fi posibila decât dupa multi ani, considera fostul premier britanic Tony Blair.
„Chestiunea de a sti daca si cum Marea Britanie ar putea reveni în UE apartine unei generatii viitoare. Cred ca asta e realitatea”, a afirmat Tony Blair într-un interviu pentru agentiile de presa AFP, ANSA, DPA si EFE, de la biroul Institute for Global Change pe care îl conduce, în centrul Londrei.

Fostul lider laburist în vârsta de 69 de ani s-a opus ferm Brexit-ului, facând în special campanie în Irlanda de Nord pentru a preveni consecintele unei iesiri din UE asupra pacii în provincie, zguduita de trei decenii de violente pâna la acordul de pace semnat în aprilie 1998, în urma cu aproape 25 de ani.

Institutiile din aceasta provincie sunt paralizate de un an, în fata boicotului partidului unionist DUP, care se opune dispozitiilor post-Brexit în Irlanda de Nord. „Cred ca în prezent dezbaterea din Regatul Unit este mai degraba despre cât de mult dorim sa reconstruim o relatie strânsa cu Europa, ceea ce cred ca ar trebui sa facem, si sper ca Partidul Laburist este de aceeasi parere”, a spus Blair.

„Cred ca sunt multe lucruri pe care le putem face împreuna”, a adaugat el. În opinia sa, Marea Britanie si UE au mult subiecte comune de discutat, cum ar fi energia si clima, cercetarea sau apararea si securitatea dupa invazia rusa din Ucraina.

„Cred ca este foarte important sa încercam sa cooperam în materie de tehnologie”, a adaugat el. „Daca nu vom face asta, Europa, din care Regatul Unit face parte, va fi zdrobita de cei doi giganti ai tehnologiilor, care sunt SUA si China, si poate chiar si de un al treilea, India”, a mai spus fostul premier britanic.

„Sarcina imediata este de a regla problemele Brexit-ului, deoarece daunele sunt evidente”, a mai insistat Tony Blair, invocând dezamagirea britanicilor fata de dificultatile economice, imigratia ilegala sau problemele cu sistemul public de sanatate, despre care sustinatorii Brexit-ului au spus ca vor fi rezolvate prin iesirea din UE.

Dupa tensiunile dintre UE si Marea Britanie în timpul lui Boris Johnson, care a fost adeptul unei linii dure privind Brexit-ul, apoi în timpul mandatului efemer de premier al lui Liz Truss, actualul lider din Downing Street, Rishi Sunak, pare sa îsi doreasca o relatie mai linistita cu blocul comunitar.

El a încheiat recent un acord cu Bruxellesul pentru a ajusta regulile comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord, precum si un nou acord cu Franta pentru a lupta împotriva imigratiei clandestine.

Opozitia laburista, aflata pe primul loc în sondaje, cu mai putin de doi ani pâna la viitoarele alegeri legislative, nu pune în discutie iesirea din UE, liderul sau Keir Starmer promitând „sa faca sa functioneze Brexit-ul” daca va ajunge la putere.

„Cred ca exista o ambivalenta în rândul multor oameni din Regatul Unit în privinta Brexit-ului. Însa cred ca, daca oamenii vad problemele (determinat de Brexit), nu vor sa se întoarca la diviziunile create de aceasta dezbatere”, a explicat Tony Blair. „Prin urmare, înteleg pe deplin pozitia laburistilor”, a adaugat el.

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

Tony Blair, fost premier, susţine că o eventuală revenire a Marii Britanii în UE este o chestiune pentru o generaţie viitoare
Publicitate