Publicitate

Tot mai multi soldati rusi spun „nu” ofiterilor si refuza sa lupte, stiind ca pedeapsa este usoara, în conditiile în care Rusia nu este tehnic în razboi. Când soldatilor unei brigazi de elita a armatei ruse li s-a spus, la începutul lunii aprilie, sa se pregateasca pentru o a doua desfasurare în Ucraina, frica a izbucnit în rândurile lor.
Unitatea, stationata în Orientul Îndepartat al Rusiei pe timp de pace, a intrat pentru prima data în Ucraina din Belarus când a început razboiul la sfârsitul lunii februarie si a asistat la lupte crâncene cu fortele ucrainene.

„În curând a devenit clar ca nu toata lumea era de acord cu asta. Multi dintre noi pur si simplu nu au vrut sa se întoarca”, a declarat Dmitri, un membru al unitatii care a cerut sa nu fie identificat cu numele sau real. „Vreau sa ma întorc la familia mea – si nu într-un sicriu”.

Împreuna cu alte opt persoane, Dmitri le-a spus comandantilor sai ca refuza sa se alature invaziei. „Au fost furiosi. Dar în cele din urma s-au linistit, pentru ca nu puteau face prea multe”, a spus el.

A fost transferat în curând la Belgorod, un oras rusesc aflat în apropiere de granita cu Ucraina, unde a fost stationat de atunci. „Am servit timp de cinci ani în armata. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi ispasi perioada ramasa si apoi voi pleca de aici”, a spus el. „Nu am de ce sa-mi fie rusine. Nu suntem oficial în stare de razboi, asa ca nu ma puteau forta sa plec.”

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

Citește toată știrea

Tot mai mulţi soldaţi refuză să lupte în Ucraina. Nu înţeleg de ce poartă acest război

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate