Publicitate

Daca nu va fi câstigat, si înca concludent, meciul cu Minaur, o echipa slabuta si obosita, care a facut turul României de dragul Cupei, ar fi adevarata rusine pentru fotbalul iesean.
Nu e usor de digerat esecul Politehnicii Iasi în faza de play-off a Cupei României care premerge unui inedit format pe grupe dupa tipicul sportiv american. Acest nou model cu un inedit sistem turneu redus, va fi aproximativ implementat la Liga Campionilor din 2024, si are ca scop cresterea interesului pentru competitiile KO în conditiile neaglomerarii exagerate a programului competitional. Într-adevar, echipele calificate în acele grupe sui-generis vor avea doar un singur meci în plus, celelalte doua fiind asimilate saisprezecimilor si optimilor. Este un sistem care, fara a le da sanse suplimentare, favorizeaza echipele mici, ce se vor bucura de câteva teste suplimentare, dar si echipele mari, cu posibilitatea de a drege busuiocul, confirmându-si superioritatea dupa o boacana. „Cresterea interesului” anterior pomenita, se refera si la interesul financiar al cluburilor care vor primi sume importante (4000 de euro pe punct, ca sa nu mai vorbim de cei 8000 câstigati pentru calificare). Dar se pare ca prostul obicei autohton al dispretuirii competitiei numarul 2 este atât de bine înfipt în ADN-ul fotbalul românesc încât nici ochiul dracului nu-i poate veni de hac.

Pe vremuri, dupa cum scria neuitatul Ioan Chirila, ministrul de interne Gavrila Marinescu, „împaratul” marii echipe Venus, furios ca aceasta câstiga titluri cu repetitie, dar se împiedica de Rapid în Cupa, le spunea jucatorilor: „Ce înseamna traditie? Cupa este o târfa care trebuie înhatata si bagata în dulap”. Aceasta replica colosala ar fi fost rostita în 1939, nu în 2022. Pentru majoritatea conducatorilor de astazi, Cupa României este tot un fel de „târfa”, dar dupa care nu trebuie sa întorci capul, trebuie sa scuipi dupa ea cu dispret. Cei bine cotati o folosesc pentru a-si roda loturile, lucru firesc pentru Rapid, când se confrunta cu vecinii Afumati. Altii de-abia asteapta sa scape de aceasta corvoada, nepasându-le de „euroii” federali. Vârful de lance al nesimtirii competitionale nu a fost atins de Politehnica Iasi, ci de o alta echipa de Liga a II-a, CSM Slatina, care s-a dus la Ocna Mures cu copii&juniori, plus personal administrativ pe post de antrenori luând-o cu 0-3 de la o echipa de esalon inferior.

La Politehnica, este o traditie de a nu se pune mare pret pe Cupa, înca de pe vremea regretatului Ionut Popa, dar nu s-a spus niciodata „baieti, nu câstigati acolo ca sa nu le legam inutil la cap”. Si credem ca nici acum. S-au menajat titulari, uneori a lipsit chiar antrenorul, dar cei care au jucat au pus osul la treaba. Unii suporteri au fost de acord cu obiceiul asta, stiind ca mai mereu Poli a avut treaba grea în campionat, cei multi au blamat desconsiderarea unei competitii, mai ales în momentul actual, când Cupa aduce si bani.

Semnificativ a fost anul 2020, când Poli a eliminat campioana CFR Cluj înca din 16-imi. Partida nu a fost considerata obiectiv esential, mai ales ca iesenii au acceptat sa joace pe Gruia la cererea ardelenilor, desi meciul trebuia sa se dispute în Copou, protestele suporterilor alb-albastri fiind uriase. Si acum, unii au sfatuit clubul sa nu se omoare la Dumbravita, ba chiar au opinat ca era mai bine sa faca un cadou Miroslavei, partenerul traditional de antrenament, ceea ce era o rusine si mai mare. Un an mai târziu, Poli a eliminat si CSU Craiova din Cupa, aratând, simplu, ca îi pasa.

Opinia subsemnatului este ca Poli, chiar daca a subordonat Cupa meciului de campionat cu Minaur Baia Mare (o echipa, vorba fiind între noi si tot târgul, care n-ar trebui sa puna niciun fel de problema) n-a trântit rezultatul meciului din Banat. Pe conducatorii de club, incluzând si antrenorul, i-a cuprins teama din cauza jocului ineficient al echipei demonstrat anterior. Decizia s-a luat la nivel înalt, iar Niculescu n-a ramas acasa cu principalii titulari de capul lui. Cei care au jucat în Cupa, au tras la fiare cu putine-le puteri, s-au dus pâna la lovituri de departajare si asta a fost si oare cum ar fi fost acum atmosfera din Copou daca Iasul ar fi învins cu 7-6 la punctul cu var?

Daca nu va fi câstigat, si înca concludent, meciul cu Minaur, o echipa slabuta si obosita, care a facut turul României de dragul Cupei, ar fi adevarata rusine pentru fotbalul iesean. Sacrificiul sau dezertarea lui Claudiu, cum vreti sa-i spuneti, ar fi o chestiune inutila, si asta chiar în conditiile unei posibile victorii chinuite cu 1-0 dintr-un penalty discutabil. Meciul de astazi trebuie sa spele rusinea din Cupa de o maniera care sa arate ca Politehnica ramâne principala favorita la promovarea în esalonul de elita.

Citește toată știrea

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României
Publicitate