Publicitate

De peste un deceniu, România este tara europeana cu cel mai mare numar de victime ale traficului de persoane. Pe teritoriul tarii noastre îsi desfasoara activitatea grupari de infractionalitate organizata în continua crestere, ce actioneaza în moduri tot mai sofisticate, unele fiind conectate la retele internationale puternice.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, România are o medie de 74 de victime ale traficului de persoane la fiecare milion de locuitori, adica cel mai mare numar de victime ale acestui fenomen infractional. La acest capitol, tara noastra este urmata la o oarecare distanta de Ungaria si Bulgaria. Iar tragedia uriasa e alta: cea mai mare parte a victimelor sunt copii. Multi dintre ei racolati chiar din centrele de plasament.

Cum se fac aceste racolari? Cine coordoneaza astfel de operatiuni? Cum se pedepsesc infractorii? Sunt pedepsele suficiente? Iata numai câteva dintre întrebarile la care nimeni nu prea raspunde în România. Pentru ca multi se declara cumva depasiti de subiect.

Exista, însa, oameni care stiu despre ce e vorba în aceste povesti de groaza. Si asta pentru ca lucreaza în mod direct cu victimele acestor retele de crima organizata si afla direct de la ele cum si ce s-a întâmplat. Iar una dintre persoanele care si-au dedicat viata unei astfel de încercari de a salva si reintegra victimele minore ale traficului de persoane în societate este, fara îndoiala, psihologul Iana Matei.

În urma cu aproximativ 20 de ani, Iana Matei traia o experienta revoltatoare: trei copile la o sectie de politie din Pitesti erau catalogate drept “niste prostituate care dau declaratii împotriva pestelui lor”. Venita din Australia pentru a implementa niste programe pentru copiii abuzati din România, Iana s-a gândit atunci ca ar putea salva acele copile, atât de straniu tratate de adultii carora le cereau ajutorul. Asa a ajuns sa înfiinteze organizatia Reaching Out Romania, cu scopul de a gasi si reabilita victimele traficului de persoane. De atunci, a ajutat sute de copile sa depaseasca macar partial trauma de a fi fost vândute si cumparate ca niste obiecte la piata. Citeste articolul complet pe mediaquality.ro.

Citește toată știrea

Traficul de persoane din centrele de plasament, un fenomen despre care se tace asurzitor
Publicitate