Publicitate

Un transplant foarte rar a fost realizat în cursul zilei de marti, 21 iunie, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iasi: o femeie de 34 de ani a donat un rinichi sotului sau în vârsta de 43 de ani, reusind astfel sa îi redea sansa la o viata normala. 
Medicii spun ca o compatibilitate imunologica buna între soti reprezinta o raritate, fiind realizate doar 6 astfel de transplanturi în 22 de ani de când se face transplant renal la Iasi. „Sansa acestui barbat a fost ca sotia sa a fost acord sa doneze, iar analizele au aratat ca exista o compatibilitate buna. Pe lânga compatibilitatea imunologica a fost si una emotionala. Data fiind afectiunea genetica, nu erau multe alte sanse pentru a se realiza un transplant de la o ruda apropiata, astfel ca acesta trebuia sa astepte sa fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrala”, a declarat conf.dr. Ionut Nistor, purtator de cuvânt al unitatii medicale.

„Am simtit dintotdeauna ca suntem compatibili”

Daniel Hututoi a aflat în urma cu sase ani ca sufera de o boala genetica rara si a început de doua luni sedintele de dializa dupa ce a ajuns în stare foarte grava la spitalul iesean. Testele de compatibilitate au aratat ca sotia ar fi un donator potrivit, cealalta varianta fiind ca el sa intre pe o lista de asteptare pentru un organ de la o persoana aflata în moarte cerebrala. Atât mama barbatului cât si un frate de-al sau au fost diagnosticati cu aceeasi boala. „Acum doua luni a ajuns la Urgente aici, în stare foarte grava, aproape de coma, iar medicii au spus ca trebuie sa înceapa dializa. Eu am început sa plâng pe hol si am zis ca ma ofer eu sa îi donez un rinichi, sa nu faca dializa, sa faca transplant. Medicul a zis ca trebuie sa asteptam, ca nu decurg asa lucrurile, ca e nevoie de teste de compatibilitate. Într-o luna de zile am facut toate testele, toate analizele, am simtit dintotdeauna ca suntem compatibili. Acum câtiva ani am aflat de boala asta, mama lui a murit anul trecut, avea aceeasi boala si stiam ca se va ajunge inevitabil aici. Chiar le ziceam prietenilor de acum câtiva ani ca atunci când va fi nevoie îi voi da un rinichi”, îsi aminteste Florina.

Femeia spune ca a dorit foarte mult ca sotul sau sa fie sanatos pentru ca sa îsi poata vedea copilul de doi ani crescând, dar si pentru a-i da un exemplu în acest sens. „Vreau sa fie mândru copilul atunci când va creste. Acum are doi ani jumatate, e înca mic, trebuie sa joace fotbal cu tatal sau. Nu se întâmpla nimic grav daca faci un lucru bun, este important ca familiile sa fie unite. Nu toata lumea este de acord sa doneze un rinichi, multi s-au speriat când au auzit ca voi face asta. Acum ma simt bine, linistita si abia astept sa vina ziua în care sa îi povestim copilului”, a mai spus femeia în vârsta de 34 de ani.

„Nu am crezut ca mi se va întâmpla tocmai mie”

Florina îsi aminteste ca ultimele doua luni au fost un cosmar: sotul sau se simtea mereu foarte rau – statea în pat mereu, avea febra, transpira, de multe ori era chiar inconstient, iar ei îi era tot mai greu sa se decurce singura cu situatia si cu un copil mic. Dupa ce Daniel a ajuns la spital si a început sa faca dializa a durat aproximativ o luna pâna sa îsi revina. „Au fost doua luni groaznice, daca nu eram compatibili viata noastra ar fi fost blocata, este foarte rau sa depinzi de dializa. Nu putea sa lucreze, sa se joace cu copilul, sa mergem în vacanta. Aveam deja experienta cu soacra mea, stiam ce înseamna”, a mai povestit Florina.

Daniel spune ca desi avea persoane în familie diagnosticate cu aceasta boala, a sperat ca el nu se va îmbolnavi. A facut timp de 16 ani lupte libere de performanta, având o viata activa. „Am crezut ca daca voi avea o viata de sportiv nu mi se va întâmpla tocmai mie. A fost greu, eram obisnuit sa fac activitati sportive si deodata am cazut, nu mai puteam face nimic, totul la pat o luna de zile pâna mi-am revenit. Avem un copilas, trebuia sa ne jucam si nu puteam face nimic, oboseam tot timpul”, a spus barbatul. Starea celor doi este buna si se afla în perioada de refacere în Compartimentul de Transplant Renal al Spitalului „Dr.C.I. Parhon”. 

Citește toată știrea

Transplant de rinichi între soţi. Un caz rar şi o poveste de iubire frumoasă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate