Publicitate

Fostul presedinte american Donald Trump a afirmat, sâmbata, ca ar încuraja Rusia sa faca ”orice vrea” oricarei tari membra a NATO care nu îndeplineste directivele privind cheltuielile cu Apararea, aceasta fiind o recunoastere socanta ca, daca ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apararea colectiva a Aliantei, potrivit CNN.
”NATO era falimentara pâna când am aparut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. ”Eu am spus: Toata lumea va plati. Ei au spus: Ei bine, daca nu vom plati, ne veti proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio forma. Nu le-a venit sa creada raspunsul”, a sustinut el, citat de news.ro.

Trump a spus ca ”unul dintre presedintii unei mari tari” l-a întrebat la un moment dat daca SUA ar mai apara tara daca ar fi invadata de Rusia, chiar daca ”nu ar plati”. ”Nu, nu v-as proteja”, a relatat Trump ca i-a spus acelui presedinte. ”De fapt, i-as încuraja sa faca orice vor. Trebuie sa platesti. Trebuie sa îti platesti facturile”, a afirmat el.

Ulterior, tot în cursul zilei de sâmbata, Casa Alba a numit afirmatiile lui Trump ”îngrozitoare si labile” si a promovat eforturile presedintelui Joe Biden de a sprijini Alianta.

”Presedintele Biden a restabili aliantele noastre si ne-a facut mai puternici în lume pentru ca stie ca prima responsabilitate a fiecarui comandant este sa tina în siguranta poporul american si sa respecte valorile care ne unesc. … Încurajarea invadarii celor mai apropiati aliati de catre regimuri criminale este îngrozitoare si labila – si pune în pericol securitartea nationala americana, stabilitatea mondiala si economia noastra, acasa”, a afirmat, într-o declaratie, purtatorul de cuvânt al Casei Albe Andrew Bates.

Nucleul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord îl reprezinta promisiunea apararii colective – aceea ca un atac asupra unei natiuni membre este un atac împotriva tuturor natiunilor din alianta. Trump s-a plâns de mult timp cu privire la suma pe care alte tari din NATO o cheltuie pentru Aparare, comparativ cu Statele Unite, si a amenintat în mod repetat ca va retrage SUA din NATO. Însa afirmatiile sale de sâmbata reprezinta cel mai direct indiciu ca nu intentioneaza sa apere aliatii NATO de un atac rusesc, daca este reales.

De mai multi ani, Trump a descris în mod incorect cum functioneaza finantarea NATO. NATO are o tinta care fiecare tara membra sa cheltuile minimum 2- din Produsul Intern Brut pentru Aparare, iar cele mai multe tari nu îndeplinesc aceasta tinta. Însa cifra reprezinta o linie directoare si nu o obligatie si nici nu genereaza ”facturi”; tarile membre nu au esuat în a plati partea lor din bugetul comun al NATO pentru functionarea organizatiei.

Ca presedinte, Trump a amenintat, în privat, de mai multe ori, ca retrage Statele Unite din NATO, potrivit New York Times. Trump a descris NATO ca ”învechita” si s-a situat pe aceeasi linie cu presedintele rus Vladimir Putin, care vrea sa slabeasca alianta. Trump l-a laudat de multe ori pe Putin si chiar a mers pâna acolo încât sa îi tina partea liderului rus în defavoarea comunitatii de informatii din SUA în ceea ce priveste interferenta Rusiei în alegerile prezidentiale din 2016.

SURSA FOTO: politico.com

 

Citește toată știrea

Trump ameninţă ţările europene care nu plătesc destul la NATO că “asmute” Rusia pe ele
Publicitate