Publicitate

Fostul presedinte republican Donald Trump ameninta sa ”îngroape”, saptamâna aceasta, prin aliatii sai din Congres, orice viitor ajutor american destinat Ucrainei în razboi cu Rusia, relateaza AFP.
Miliardarul si-a lansat amenintarile dupa prezentarea publica a unui proiect de lege adoptat în Senat, care prevede o anvelopa în valoare de 60 de miliarde de dolari destinata Kievului.

Acest proiect de lege – care prevede în afara de acest ajutor în valoare de 60 de miliarde de dolari destinat Kievului, un ajutor în valoare de 14 miliarde dolari destinat Israelului si o reforma a sistemului american al imigratiei – ”s-a nascut mort”, a anuntat, la rândul sau, presedintele Camerei Reprezentantilor Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump.

Presedintele democrat Joe Biden sustine acest proiect de lege si a cerut Congresului ”sa-l adopte rapid”.

Însa, în aceste negocieri, predecesorul si probabilul sau rival în alegerile prezidentiale din noiembrie este cel care are de spus ultimul cuvânt.

Fara o sustinere a republicanilor în Camera inferioara a Congresului, multi dintre ei loiali lui Donald Trump, proeictul de lege nu poate fi adoptat.

Pentru a fi adoptat, acest text este necesar sa fie adoptat de catre ambele camere ale Congresului.

Democratii sunt majoritari în Senat, însa republicanii controleaza Camera Reprezentantilor.

Dupa aproape doi ani de Razboi în Ucraina, careia Congresul i-a trimis ajutoare în valoare de 110 miliarde de dolari, multi republicani cer ca Statele Unite sa nu mai dea Kievului nimic.

Ei urmeaza, în marea lor majoritate, directivele lui Donald Trump, care pretinde ca, daca este ales în noiembrie, va rezolva Razboiul din Ucraina ”în 24 de ore” – fara sa spuna si cum anume.

Luni, miliardarul a mers mai departe.

”Nu fiti PROSTI”, le-a spus el congresmenilor republicani, apreciind ca ”numai un idiot sau un democrat de stânga radicala ar vota pentru acest proiect de lege oribil”.

Dincolo de acest text este vorba despre faptul ca viitorul ajutorului american destinat Ucrainei este în pericol.

Textul, prezentat duminica, este considerat unul dintre putinele proiecte de lege susceptibile sa fie adoptate de catre ambele partide.

”Fereastra de tir” a unei actiuni înainte de alegerile prezidentiale de peste zece luni pare acum minuscula, daca nu inexistenta.

De la începutul razboiului, Kremlinul mizeaza pe declinul ajutarii Ucrainei de catre Occident, iar orice ezitare a aliatilor Kievului întareste convingerea Rusiei ca va câstiga acest pariu,

Statele Unite, primul sustinator militar al Ucrainei, au declocat la sfârsitul lui decembrie ultima transa a ajutorului militar disponibil Ucrainei.

Americanii s-au împotmolit de mai multe luni în deblocarea unor noi fonduri, cerute cu insistenta de catre presedintii american Joe Biden si ucrainean Volodimir Zelenski.

Ultimele doua vizite ale presedintelui ucrainean la Washington – în seprembeie si decembrie 2023 – s-au soldat în acest sens cu esecuri.

Constient de faptul ca sentimentul urgentei s-a stins la Washongton, Joe Biden a cerut Congresului, în octombrie, sa cupleze ajutorul destinat Ucrainei cu ajutorul destinat Israelului, aliatul Statelor Unite, aflat în razboi în Sâsia Gaza împotriva miscarii islamiste palestiniene Hamas.

El a cerut totodata cuplarea cu o reformare drastica a politicii americane a imigratiei, un subiect politic fierbinte si cu atât mai fierbinte într-un an electoral. Însa totul pare în zadar.

 

Citește toată știrea

Trump şi aliaţii săi din Congres, pregătiţi să ”îngroape” ajutorul american al Ucrainei în război cu Rusia
Publicitate