Arheologii Institutului de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion” (ICEM) din Tulcea au descoperit în ultimele doua saptamâni un monument funerar datat cel mai probabil în a doua jumatate a secolului al IV-lea, dupa ce autoritatea locala a început un proiect de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale pe o strada din oras.
Arheologul ICEM, Marian Mocanu, a declarat pentru AGERPRES ca edificiul este un monument funerar de familie spectaculos, datorita constructiei care include un culoar central si camere funerare.
„Este deosebit ca structura. Probabil ca un asemenea edificiu funerar a apartinut unei familii sau unor personaje extrem de influente si potente financiar în perioada respectiva. Este important pentru ca e primul monument de acest gen descoperit la Tulcea pe teritoriul municipiului. Chiar si în zona Dobrogei, în peninsula balcanica, tipul acesta de monument nu este chiar asa de des. O descoperire de acest tip se face doar o data la 20, 30 de ani”, a mentionat reprezentantul ICEM, Marian Mocanu.
El a mai spus ca în mormânt s-au descoperit oase provenite de la patru indivizi si a adaugat ca edificiul a fost afectat anterior de lucrari edilitare.
„Interventiile care s-au facut în deceniile anterioare cu diferite retele de utilitate publica au afectat monumentul, iar atunci cei care au facut lucrarile nu au binevoit sa anunte. Totul s-a facut pe repede înainte si s-a astupat, asa încât si aceasta lucrare daca era cu doi metri spre sud, habar nu aveam de existenta edificiului”, a precizat Mocanu.
În opinia reprezentantului ICEM, monumentul funerar continua sub locuinta din imediata apropiere, însa proprietara acesteia, Sultana Bizdu, în vârsta de 71 de ani, a negat acest lucru.
„În curte la mine, nu este nimic. Vecinii au gasit. În spate, le-a cazut casa si atunci au gasit ceva, ca un hol. Si a intrat batrâna aia pâna acolo, dar i-a fost frica sa mai intre. A murit saraca. Atunci au venit de nu stiu unde si au adus nu stiu câte masini cu piatra si au pus acolo, ca sa nu cada casa. Dumnezeu stie ce era acolo. Nu a venit nimeni sa vada ce era acolo. Era înainte de 1989”, a afirmat Sultana Bizdu.
Potrivit ICEM, dupa finalizarea cercetarilor arheologice, monumentul funerar va fi conservat in situ, iar autoritatea locala va devia lucrarile edilitare, pentru a nu afecta monumentul. AGERPRES