Publicitate

Ucraina poate câstiga razboiul în câteva saptamâni, daca primeste rachete ATACMS, avioane si tancuri, apreciaza un specialist în probleme militare, citat de Bloomberg. Însa statele vestice se tem ca, daca devine disperat, Vladimir Putin ar putea folosi arma nucleara.
Pe de alta partea, imensa majoritate a militarilor din Occident, dar si fosti ofiteri superiori din armata rusa, considera ca mobilizarea decretata de Vladimir Putin va duce, în cel mai bun caz, la o temporizare a avansului ucrainean.

„Unul dintre putinele succese strategice ale Rusiei a fost încetinirea aprovizionarii cu arme dinspre SUA si alti aliati catre Ucraina, prin amenintarea cu escaladarea conflictului. Livrarea fiecarui sistem de arme – de la rachete antitanc Javelin pâna la sistemele de rachete cu lansare multipla HIMARS – a fost amânata de teama ca transferul ar putea provoca un raspuns rusesc, potrivit lui Igor Levchenko, care conduce think-tank-ul New Geopolitics, de la Kiev.

Înarmata cu rachetele ATACMS cu raza lunga de actiune, pe care SUA au refuzat sa le furnizeze, împreuna cu avioane si tancuri Abrams, Ucraina si-ar putea recupera teritoriul pierdut în câteva saptamâni, potrivit Levchenko. Aceste arme nu sunt oferite ca „un rezultat direct al gândirii strategice a politicienilor si armatei Rusiei”, a spus el, adaugând ca recenta amenintare nucleara a lui Putin risca sa extinda ezitarile de la Washington”, arata Bloomberg.

Acum o saptamâna, purtatoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat ca, „daca Washingtonul decide sa furnizeze rachete cu raza mai lunga de actiune Kievului, atunci va depasi linia rosie si va deveni o parte directa a conflictului”, subliniind ca Rusia „îsi rezerva dreptul de a-si apara teritoriul”.

Mai mult, pe defapt.ro

Citește toată știrea

Ucraina poate câștiga războiul în câteva săptămâni, dacă primește rachete ATACMS, avioane și tancuri. Mobilizarea rusă poate doar temporiza avansul Kievului
Publicitate